Brieven

illustratie pavel constantin

Van Amerikaans niveau

Het artikeltje Weg met de Luchtmacht (19/12) is kort door de bocht en komt erg laat, nu Nederland net heeft besloten de geavanceerde F-35 aan te schaffen en inmiddels op vliegveld Eindhoven de European Air Transport Command is gevestigd.

Natuurlijk is de marine uitstekend en ik ben blij dat de Tweede Kamer bereid lijkt nieuwbouw van onderzeeboten te steunen. Onze samenwerking met België is een voorbeeld van multilaterale integratie. Maar de lucht doet het eveneens prima en is ingesteld op het Amerikaanse niveau van precisie dat in komende conflicten steeds belangrijker zal worden.

Het lijkt mij beter om na te gaan waar wij als ‘inpasbare krijgsmacht’, om met minister Hennis te spreken, de beste bijdrage kunnen leveren. Mijn voorkeur voor toekomstige behoeften ligt dan bij speciale eenheden van commando’s en mariniers, drones en helikopters, naast de reeds genoemde onderzeeboten,

Oud-minister van Defensie

Spierwit

En de krant zelf dan?

Prima dat de krant op 22 december het opiniestuk van Norbert ter Hall over het spierwitte kerstpromofilmpje van NPO1 plaatste. En ook heel goed dat redacteur Thomas de Veen, als plaatsvervangende tv-recensent, de dag erna die kritiek op het gebrek aan diversiteit op de Nederlandse publieke zenders nog wat sterker aanzet.

Maar kunnen we dan de kritische blik ook op de krant zelf richten, te beginnen met de interviewbijlage van 19 december? Of meent de krant dat hier niet de „blije blanke blozende burgers” (Ter Hall) de boventoon voerden? Dit lijkt me toch een gevalletje (room)boter op het hoofd.

Maartje van Gelder

Frankrijk

Averechts gefrummel

Frankrijk werkt na de terreuraanslagen verwoed aan verkeerde symboolmaatregelen. Eerst intensiveerde het zijn bombardementen in Syrië. Nu ijvert president Hollande voor een grondwetswijziging om terreurplegers met dubbele nationaliteit hun Fransmanschap af te kunnen nemen (Le Figaro, 29/12).

Ridicuul: de aanslagpleger is óf dood óf zit de rest van zijn leven achter tralies. Het enige effect is stigmatisering van Fransen met uitheemse stamboom. Laten de Fransen – evenals andere Europese landen – liever werk maken van acceptatie en integratie van islamitische landgenoten, en van beëindiging van de oorlog in Syrië.

Als de ‘gevestigde’ Franse partijen zich met zulk averechts gefrummel onledig houden, mag het nauwelijks verbazen dat de Franse kiezer naar Front National vlucht.

Albert Appelo

Correcties en aanvullingen

Half procent

In 7 weetjes tegen ’t gepanikeer van Wilders in asieldebat (28/12, p. 16) stond „dat de 2,7 miljoen asielzoekers die (...) de grenzen van de EU-28 overschreden slechts een half promille van de Europese bevolking uitmaken”. Dit moet zijn: een half procent.

Arie Slob

In Nepparlement of niet. De ‘snotneus’ schopte het wel tot fractievoorzitter (23/12, p. 8) staat dat Arie Slob fractieleider was van de SGP. Hij was leider van de ChristenUnie.