Bosz verruilt Vitesse voor topclub Israël

Trainer Peter Bosz (52) kiest tijdens zijn derde seizoen in Arnhem voor zijn „ambities”. Het wordt Maccabi Tel Aviv.

Trainer Peter Bosz (52) verlaat Vitesse per direct voor de Israëlische (record)kampioen Maccabi Tel Aviv. De huidige nummer vijf van de eredivisie zal voorlopig geleid worden door assistent-trainer Rob Maas, tot er een opvolger is gevonden. Dat meldde de Arnhemse club maandagochtend.

Het is een opvallend vervolg van Bosz’ trainerscarrière, die gestaag vorm kreeg bij het inmiddels failliete AGOVV en later bij De Graafschap en Heracles Almelo. Hij was ook technisch directeur bij Feyenoord. „Maccabi Tel Aviv heeft mij al een aantal keer benaderd. Ik heb geluisterd naar hun plannen en besloten de uitdaging aan te gaan. Ik heb bij Vitesse met enorm veel plezier gewerkt”, laat Bosz optekenen in het persbericht van Vitesse. „Daarentegen heb ik al vaker aangegeven ambities te hebben.”

Technisch directeur bij Maccabi is Jordi Cruijff. De club schakelde in de voorronde van de Champions League dit seizoen FC Basel uit, maar de resultaten daarna vielen tegen in de groepsfase (nul punten, één doelpunt gemaakt). Maccabi voert wel weer de Israëlische ranglijst aan. Coach Slavisa Jokanovic vertrok vorige maand naar Fulham in de Engelse eerste divisie. Bosz had bij Vitesse dit seizoen ‘Mr. Maccabi Tel Aviv’ in zijn elftal, Sheran Yeini.

Mogelijk heeft Bosz ingeschat dat hij, op dit moment, in Nederland niet hogerop kan komen dan Vitesse. Zijn contract zou dit seizoen aflopen. Bij de Arnhemse club, eigendom van de Rus Aleksandr Tsjigirinski, slaagde hij er jaarlijks in om de toestroom van Chelsea-huurlingen tot een herkenbaar en attractief elftal te smeden, nadat hij eerder al indruk had gemaakt met Heracles Almelo.

Bosz staat garant voor aanvallend voetbal, met gedurfde tactische vondsten zoals bij corners van de tegenstander drie spelers op de middenlijn houden voor een razendsnelle uitbraak. Vitesse werd zesde en vijfde in de eredivisie onder Bosz’ leiding. Via de playoffs bereikte hij vorig seizoen de voorronde Europa League, waarin Southampton van Ronald Koeman te sterk was.

Bosz valt verder op door zijn aanvaringen met de arbitrage, met als dieptepunt de staking van het bekerduel Heracles – Vitesse eerder dit seizoen. Na aanmerkingen op de leiding moest hij op de tribune plaatsnemen, wat hij weigerde. De wedstrijd werd toen stilgelegd. Hij kreeg uiteindelijk vier wedstrijden schorsing waarvan twee voorwaardelijk. Over scheidsrechters zei hij: „Die mensen geef ik nooit een hand.”

Bosz was als speler actief in Nederland (onder meer Vitesse en Feyenoord), Frankrijk, Japan en Duitsland. Hij speelde acht interlands voor Oranje.

Vitesse lijdt sinds de overname in 2010 jaarlijks de grootste verliezen in de eredivisie. Afgelopen seizoen kwam het netto-verlies uit op 10,7 miljoen tegen een netto-omzet van 13,9 miljoen. Wegens Financial Fair Play-regels van de UEFA, die een bedrijfsvoering gericht op break-even voorschrijven, kan de club niet ongelimiteerd profiteren van de eigenaar die verliezen afdekt.

De innige band met Chelsea, eigendom van de Russische miljardair Roman Abramovitsj, is vorige maand door de KNVB in een onderzoek beoordeeld als reglementair.