Benítez vertrekt - Zidane nieuwe trainer Real Madrid

Het ontslag van Benítez heeft veel weg van paniekvoetbal.

De Fransman Zinedine Zidane
De Fransman Zinedine Zidane Ian Langsdon / EPA

Rafael Benítez (55) heeft bij Real Madrid niet eens de kans gehad serieus mee te strijden om de hoofdprijzen. Slechts zeven maanden na zijn aanstelling staat de opvolger van de eerder dit jaar ontslagen Carlo Ancelotti alweer op straat.

De Fransman Zinedine Zidane (43) krijgt het grillige miljoenenelftal nu in handen. De oud-voetballer was eerder assistent-trainer van Real Madrid onder Ancelotti en had dit jaar het tweede elftal onder zijn hoede.

Het is nog maar anderhalve maand geleden dat voorzitter Florentino Pérez tijdens een speciaal belegde persconferentie openlijk achter zijn hoofdtrainer ging staan, die kort daarvoor met Real Madrid een pijnlijke 4-0 thuisnederlaag tegen Barcelona had geleden. Pérez gunde Benítez de tijd om het elftal op de juiste koers te brengen. Maar het lukt de Spanjaard geen moment om van de sterrenformatie een geoliede machine te maken. Na het 2-2 gelijkspel zondagavond bij FC Valencia was het geduld van de clubleiding op. Real Madrid staat derde met vier punten achterstand op koploper Atlético Madrid.

Paniekvoetbal

Het ontslag van Benítez heeft veel weg van paniekvoetbal. Real Madrid heeft een deel van het probleem over zichzelf afgeroepen met lichtvaardige ontslag van Ancelotti. De spelersgroep wilde door met de Italiaan, maar omdat de coach geen hoofdprijs wist te winnen werd hij door het bestuur geslachtofferd. Dat Ancelotti in 2014 de Champions League wist te winnen was alweer vergeten.

De voorzitter van Real Madrid zal nu boven alles willen voorkomen dat zich een zelfde scenario voltrekt als in het seizoen 2005/2006. Los Blancos gingen destijds in de eerste seizoenshelft op kansloze wijze in het Estadio Santiago Bernabéu ten onder tegen FC Barcelona. Niet lang daarna volgde het vertrek voor de toenmalige coach Vanderlei Luxemburgo. Het ontslag van Luxemburgo leidde het einde in van het eerste tijdperk-Pérez bij Real. De voorzitter stapte in februari 2006 uit eigen beweging op, maar keerde in 2009 weer door de voordeur terug.