‘Militairen die MH17 neerschoten geïdentificeerd’

Onderzoekscollectief Bellingcat heeft het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) de namen gegeven van zo’n twintig Russische militairen die mogelijk betrokken zijn bij het neerschieten van vlucht MH17 in 2014. Een woordvoerder van Justitie bevestigt het onderzoek van de Britten te hebben ontvangen.

Eliot Higgins van Bellingcat zei tegen de NOS dat het om militairen van het Tweede Bataljon van de 53ste Luchtafweer-brigade gaat uit het Russische Koersk. Eerder meldden het onderzoekscollectief dat de lanceerinstallatie die vlucht MH17 neerhaalde (een Boek M1) afkomstig was uit deze Russische eenheid. Bellingcat reconstrueerde ook de route van een konvooi waarmee deze Boek naar de Oekraïense grens werd vervoerd.

Door onderzoek op sociale media heeft Bellingcat nu de identiteit van een twintigtal militairen van deze eenheid vastgesteld. Volgens Higgins is onder hen mogelijk ook degene die op 17 juli 2014 ‘op de knop heeft gedrukt’. Bellingcat heeft de namen van de militairen overgedragen aan het Landelijk Parket in Rotterdam, dat het onderzoek naar de MH17-aanslag leidt. Een woordvoerder van het parket: „We gaan het onderzoek serieus beoordelen op bruikbaarheid.”