Belgische kernreactor Doel 1 draait weer

Zaterdagavond werd de kernreactor automatisch uitgeschakeld omdat er een probleem was met de wisselstroomgenerator.

Het verlaten dorpje Doel in Oost-Vlaanderen. Op de achtergrond de kerncentrale.
Het verlaten dorpje Doel in Oost-Vlaanderen. Op de achtergrond de kerncentrale. Foto Koen Suyk / ANP

De Belgische kernreactor Doel 1 is maandag weer opgestart. Dat meldt persbureau Belga. Zaterdagavond werd de kernreactor automatisch uitgeschakeld omdat er een probleem was met de wisselstroomgenerator (ook wel de alternator genoemd).

Er was geen gevaar voor de omgeving of voor de medewerkers; de alternator maakt geen deel uit van het nucleaire gedeelte van de kerncentrale.

De kernreactors Doel 1 en Doel 2, die op 2 kilometer van de Nederlandse grens liggen, stammen uit 1975. Ze zouden na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering heeft besloten ze tot 2025 in gebruik te houden. Maandagochtend werd bekend dat de Nederlandse regering zich zorgen maakt dat Nederland wordt getroffen als er iets misgaat met de centrale.

België heeft zeven kernreactoren. Daarvan werkt momenteel alleen Doel 3 niet. Deze werd stilgelegd wegens een lek aan een lasnaad, ook in het niet-nucleaire deel van de reactor. De Belgische reactoren kampten de afgelopen tijd veel met (ouderdoms)kwaaltjes, wat bij buurlanden Nederland en Duitsland vragen oproept.

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen dat Nederland meebeslist over wat er gebeurt met de kernreactor in het Belgische Doel. De Nederlandse ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en haar Belgische collega Jan Jambon hebben in november afgesproken elkaars kerncentrales vanaf februari te controleren. Beide landen informeren elkaar actief bij incidenten in een centrale. De inspecties worden uitgevoerd door de Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) en de Belgische toezichthouder, FANC.