Belegering bij consulaat India beëindigd - bij luchtmachtbasis nog schoten

Indiase demonstranten protesteren tegen terrorisme, naar aanleiding van de aanval op de Indiase luchtmachtbasis zondag.
Indiase demonstranten protesteren tegen terrorisme, naar aanleiding van de aanval op de Indiase luchtmachtbasis zondag. Foto Jaipal Singh / EPA

Afghaanse troepen hebben maandag de belegering van een huis tegenover het Indiase consulaat in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif beëindigd. Dat meldt persbureau Reuters.

Zes aanvallers probeerden zondag het gebouw in Mazar-i-Sharif binnen te dringen. Toen dat mislukte, verschansten ze zich in een gebouw aan de overkant van de straat, een pand dat vroeger van de Amerikaanse overheidsdienst voor ontwikkelingshulp (USAID) was. Daar zaten ze maandagavond nog altijd. Uiteindelijk hebben de terroristen en de veiligheidstroepen elkaar ruim een etmaal beschoten.

De militairen doodden drie opstandelingen die zich in het goedbeveiligde huis hadden verschanst. Tijdens de vuurgevechten raakten acht leden van de veiligheidstroepen gewond. De Indiase ambassadeur zei tegen Reuters dat al zijn medewerkers veilig waren.

Gevecht bij luchtmachtbasis nog bezig

Afgelopen weekend vielen schutters ook een Indiase luchtmachtbasis aan in Pathankot, in de noordwestelijke staat Punjab bij de grens met Pakistan. India is nog altijd bezig om die luchtmachtbasis weer in handen te krijgen. Het uitgestrekte complex was zaterdag aangevallen, vermoedelijk door Pakistaanse extremisten. Zeven militairen en vijf terroristen zijn gedood, maar het is niet duidelijk of de aanval is afgeslagen. Er waren maandagavond nog steeds schoten te horen, meldt Reuters.

De minister van Binnenlandse Zaken had zaterdag gezegd dat alle vijf terroristen waren gedood, maar trok dat later in.

Premier bezocht Pakistan

De aanval op de luchtmachtbasis vond plaats een week nadat de Indiase premier Narendra Modi een kort bezoek bracht aan zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif. Het was voor het eerst dat een Indiase leider naar het buurland ging sinds de terreuraanvallen in Mumbai in 2008 (meer dan 166 doden), die vanuit Pakistan werden geregisseerd.