Bekende Nederlandse typograaf Bram de Does overleden (1934 - 2015)

NRC Handelsblad gebruikte lange tijd een lettertype van De Does.

Het lettertype Lexicon
Het lettertype Lexicon

De bekende Nederlandse typograaf Bram de Does (geboren op 19 juli 1934) is op 28 december overleden. De Does ontwierp onder andere de lettertypes Trinité en Lexicon. De laatstgenoemde was in Nederland onder meer in gebruik als broodletter bij NRC Handelsblad, tussen 2001 en 2013.

De Does kwam uit een familie van drukkers. Zijn vader was eigenaar van Systema, een drukker in Amsterdam-Oost met vijf man personeel. Eind 1952 besloot Bram de Does in de zaak van zijn vader te gaan werken. Daar maakte hij onder andere zelfstandig een letterproef. De Does speelde sinds zijn elfde viool, maar koos uiteindelijk niet voor het Conservatorium maar voor een driejarige opleiding aan de Amsterdamse Grafische School.

De Does was vanaf 1958 lange tijd in dienst van de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé en Zonen. Begin jaren tachtig ontwierp De Does het lettertype Trinité. Voor de letter ontving hij in 1991 de H.N. Werkmanprijs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Later ontwierp De Does de Lexicon, samen met Mattias Noordzij. Het lettertype werd onder andere voor de ‘Dikke van Dale’ gebruikt.

Nieuwe broodletter

NRC Handelsblad nam met de introductie van Lexicon als broodletter in 2001 na bijna twintig jaar afscheid van krantenletter de Times. De Lexicon was geheel toegesneden op nieuwe computergestuurde druktechnieken, waar de Times minder geschikt voor was. De Does baseerde zich bij het ontwerp van de Lexicon mede op zijn studie van letters die de beroemde Antwerpse meesterdrukker Christoffel Plantijn zo’n 400 jaar geleden gebruikte.

Het geheim van de goede leesbaarheid zat volgens De Does onder meer in de korte `stokken’ (zoals bij een b,d, en h) en `staarten’ (j,g,y), in combinatie met een grote x-hoogte: de hoogte van de stok- en staartloze letter, zoals de o, of de n. “Daardoor wordt een letter ruimer, opener en toegankelijker”, zei De Does in 2001 in NRC Handelsblad. De typograaf maakte naast de broodletter ook kopletters voor deze krant.

In 2003 verscheen de documentaire Systematisch Slordig over De Does:

Systematisch slordig: Bram de Does, letterontwerper en typograaf from user24274193 on Vimeo.