Avondklok in Jemen na nieuwe gevechten

Het is de derde keer dat er na een staakt-het-vuren weer nieuwe gevechten uitbreken in het land.

Strijders loyaal een Jemenitische president Hadi in de buurt van Aden.
Strijders loyaal een Jemenitische president Hadi in de buurt van Aden. Saleh Al-Obeidi / AFP Photo

Vanaf maandagavond geldt er van 20.00 uur tot 5.00 uur een avondklok in de zuidelijke Jemenitische havenstad Aden. De regering heeft de avondklok afgekondigd naar aanleiding van nieuwe gevechten in de stad, meldt persbureau AP. Voor hoelang de Jemenieten ‘s avonds niet naar buiten mogen is nog niet bekend.

Zo zouden er zondagavond minstens zeventien doden zijn gevallen in Aden, de stad waar de regering van Jemen zich momenteel bevindt. Onder de doden waren negen leden van de Jemenitische veiligheidsdienst. Troepen loyaal aan de sunnitische Jemenitische president Hadi zouden in de haven zijn gebotst met gewapende shi’itische Houthi-rebellen.

Onrustig

Op 2 januari werd het staakt-het-vuren beëindigd met nieuwe bombardementen, nadat het bestand in werking trad op 15 december. Dit was al de derde keer dat een staakt-het-vuren in Jemen werd beëindigd.

De sunnitische regering van Jemen ziet de shi’itische rebellen als pionnen van vijand Iran, terwijl bondgenoot Saoedi-Arabië juist bombardementen uitvoert op deze Houthi-rebellen. Deze oorlog is nu al meer dan een jaar gaande.