Tasjes? Alleen nog bij vis, soepen en sauzen 

De EU verplicht lidstaten het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland loopt voorop met een weggeefverbod.

Foto Piroschka van de Wouw/ANP
Foto Piroschka van de Wouw/ANP

In de supermarkt is het inmiddels heel gewoon: betalen voor een plastic draagtas. Sinds vrijdag, 1 januari, mogen ook andere winkeliers ze niet meer gratis meegeven. Vijf vragen over het plastictasjesverbod.

1. Waarom wordt de uitgifte van gratis plastic tassen verboden?

Het verbod maakt deel uit van een bredere Europese aanpak om het aantal plastic draagtasjes terug te dringen. In 2010 werden in de Europese Unie naar schatting 98,6 miljard plastic tassen gebruikt: 198 tassen per inwoner. Een groot deel daarvan belandt na een keer gebruiken in de afvalbak, een ander deel wordt zwerfafval. Omdat de afbraak van plastic moeizaam gaat, is er veel schade voor het milieu. De EU heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland is een van de eerste landen die een verbod invoert. Frankrijk volgt later dit jaar.

2.Geldt het verbod voor alle plastic tassen?

Er zijn een paar uitzonderingen. Zo blijven plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege de functionaliteit of de voedselveiligheid gratis. Denk hierbij aan tasjes die worden gebruikt bij etenswaren die kunnen lekken, zoals soep, sauzen of verse vis. Ook de dunne hemdtasjes die je op de markt krijgt – tasjes dunner dan 15 micron, oftewel 0,015 millimeter – vallen niet onder het verbod. Papieren of stoffen tassen mogen wel gratis aan klanten worden gegeven.

3. Hoeveel kost een tasje?

Dat mogen winkeliers zelf bepalen. De adviesprijs vanuit de overheid is 25 cent, maar in theorie kunnen ondernemers ook 2 cent vragen. De Raad Nederlandse Detailhandel verwacht dat de meeste winkels 10 tot 15 cent zullen rekenen.

4. Hoe wordt er gecontroleerd?

In de eerste maanden zal het verbod terughoudend worden gehandhaafd. De Inspectie Leefomgeving en Transport, die toeziet op naleving, laat weten in het begin alleen te zullen reageren op meldingen. Een winkelier die in overtreding is krijgt eerst een waarschuwing. Bij herhaling volgt een dwangsom. Hoe er precies gecontroleerd wordt, is afhankelijk van het type winkel. Een kleine zelfstandige zal sneller gecontroleerd worden aan de toonbank, bij grote winkelketens neemt de inspectie een kijkje in de administratie. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic tassen niet gratis meegeven. Zo moet de prijs van het tasje op de kassabon staan.

5. Zorgt zo’n verbod echt voor minder plasticafval?

Volgens de overheid wel. Vorig jaar voerde het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken samen met de Raad Nederlandse Detailhandel en zeven winkelketens de pilot ‘Mag het een tasje minder zijn?’ uit. Hieruit bleek dat het aantal uitgegeven tasjes flink daalt wanneer er betaald moet worden, variërend van 48 tot 77 procent.

Bij verpakkingsleverancier Worldpack in Eindhoven is de vraag naar plastic tassen de afgelopen maanden licht afgenomen. „Enkele winkeliers zijn overgestapt op ongelamineerd papier”, aldus een woordvoerder. „Maar de meesten vinden het verbod geen probleem. We zien vooralsnog geen run op andere materialen.”