2016 wordt het jaar van...

Acht sporters en wedstrijden om naar uit te kijken.
Foto’s ANP, EPA

De mijlpaal van Williams

Foto's ANP/EPA/AFP

Op naar de volgende, altijd maar weer de blik op de next step. Het hoort bij een carrière die al zo groots is dat er gezocht wordt naar nieuwe records, nieuwe mijlpalen. Nog één grandslamoverwinning, dan evenaart Serena Williams de Duitse Steffi Graf. Op 21 ‘slams’ staat ze nu, als ze de Australian Open (van 18 tot en met 31 januari) wint komt ze op gelijke hoogte met Graf: 22 slams. Maar het ultieme doel is Margaret Court voorbijgaan, de Australische is koploper met 24 grandslamtitels, weliswaar deels behaald in het amateurtijdperk. Kan Williams weer domineren zoals vorig jaar, waarin ze drie van de vier grand slams won? Yes, she can. Haar concurrentie is beperkt, de Amerikaanse is de enige grootheid in een vlak veld. Het grootste gevaar voor Williams is zijzelf, ooit moet er slijtage komen op het 34-jarige powerlichaam. Dus: fysiek en mentaal fit blijven, dan is ze voorlopig niet te stoppen. 

PSV, de Europese surprise

PSV redde de eer van het gevallen Nederlandse voetbal, na een ultieme avond in december. Plaatsing voor de achtste finales van de Champions League, het elitetoernooi voor Europese clubs. Een beetje zoet na al het gesomber, ‘we’ hadden het nodig, zo voelde het althans. En nu, zit er meer in? Kan PSV de surprise worden, zoals Galatasaray en Málaga in 2013 en Apoel Nicosia in 2012 zich plaatsten voor de kwartfinales? Wat zeker is: het worden twee loodzware duels tegen Atlético Madrid, dat onder de Argentijnse coach Diego Simeone de laatste jaren uitgroeide tot een vechtmachine. PSV begint op 24 februari met een thuiswedstrijd (zonder de geschorste spits Luuk de Jong) en speelt op 15 maart in de heksenketel van Vicente Calderón. Tijd voor een stunt?

Hét toernooi van Anish Giri

Eind 2015 stond Anish Giri derde op de wereldranglijst, achter wereldkampioen Magnus Carlsen en oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik. Van 15 tot 30 januari speelt Giri in het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee, maar het belangrijkste toernooi van zijn jonge leven (Giri is 21) komt later. Van 10 tot 30 maart speelt hij in het kandidatentoernooi in Moskou, waarvan de winnaar tegen het eind van dit jaar een tweekamp om het wereldkampioenschap tegen Magnus Carlsen speelt. Giri heeft een goede score tegen Carlsen. Eén partij gewonnen, niets verloren en veel remises. Maar zoals hij zelf zei, het kandidatentoernooi winnen is moeilijker dan Carlsen in een tweekamp verslaan.

Sjinkie in het hol van de leeuw

Voor de kersverse Sportman van het jaar, shorttracker Sjinkie Knegt, wordt 2016 het jaar waarin hij zijn titels verdedigt. Van 22 tot en met 24 januari ligt de eerste piek van het seizoen, in Sotsji, waar de Europese kampioenschappen worden gehouden. Daarmee keert Knegt terug naar het Iceberg Skating Palace, het stadion waarin Knegt twee jaar geleden olympisch brons behaalde op de 1.000 meter, de eerste Nederlandse medaille ooit in deze sport. Het hoogtepunt van het shorttrackseizoen is het WK, van 11 tot en met 13 maart in Seoul, hoofdstad van het mekka van de shorttrackers, Zuid-Korea. In het hol van de leeuw hoopt Knegt de wereldtitel te prolongeren die hij vorig seizoen voor het eerst won.

Het tweede jaar van Max

Zelden brak een debutant in de Formule 1 met zoveel glans door als Max Verstappen. Negentien races, 49 punten, twee vierde plaatsen en een twaalfde plek in het eindklassement om de wereldtitel. Met een betere motor had hij hoger kunnen staan. Het tweede jaar kan voor de achttienjarige coureur van Toro Rosso lastig worden, want de fans hebben hooggespannen verwachtingen. Max is daar nuchter onder en heeft voor zichzelf de lat al hoger gelegd: twee keer zoveel WK-punten als dit jaar en een podiumplek bij een grand prix. Een Ferrari-motor – editie 2015 – moet hem daar naartoe brengen. Op 20 maart begint het seizoen in Melbourne, zijn echte gevecht om de titel begint in 2017.

Het EK van Kevin De Bruyne

Meer oranje dan de rossige Kevin De Bruyne wordt het niet op het EK in Frankrijk. Het uiterlijk van een schooljongen, maar dan wel één die zich moeiteloos staande houdt als meesterbrein op het middenveld van Manchester City. Slim, snel, briljant lezer van het spel. Acht assists en vijf goals in vijftien competitiewedstrijden. De duurste Belg ooit (City betaalde 75 miljoen euro voor hem aan VfL Wolfsburg). Duurder dan de duurste Nederlander ooit, symbool daarmee voor de Belgische lente en Nederlandse herfst. Premier Mark Rutte heeft zijn steun namens Nederland al uitgesproken voor de Belgen, bij gebrek aan andere deelnemers uit de Lage Landen, voor wie op maandag 13 juni het toernooi begint tegen Italië. In een poule met verder nog Zweden en Ierland. Pittig? De huidige nummer één van de FIFA-ranglijst, een gouden generatie Rode Duivels, weet dat de tijd rijp is voor een prijs.

De medaille(s) van Dafne

Aangenomen dat Dafne Schippers op de 100 meter bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro weer, net als op de WK in Beijing, met Shelly-Ann Fraser-Pryce om goud zal strijden, moet de sprintster zich minstens vijfhonderdste van een seconde verbeteren ten opzichte van haar race in China. Wat in hemelsnaam is dat verschil vertaald in afstand? Tien, twintig centimeter? Zo ongeveer. Zo’n minuscuul gaatje moet Dafne Schippers zaterdag 13 augustus (14 augustus, 1.35 uur Nederlandse tijd) dichten om de Jamaicaanse van haar derde olympische titel op rij op de 100 meter af te houden. Moet kunnen, niet? Als ‘onze’ Dafne in die opzet slaagt, keert zij terug als de Nederlandse olympische koningin. Het goud van de 200 meter, op vrijdag 19 augustus (20 augustus, 00.15 uur in Nederland), ligt voor de weergaloze wereldkampioene van 2015 immers al klaar, toch?

De tijdrit van Dumoulin

Zesde eindigde Tom Dumoulin uiteindelijk in de Ronde van Spanje. Maar wie tot de laatste dag in de rode leiderstrui rijdt, Tourwinnaar Chris Froome verslaat op een steile klim en twee tijdritten wint, kan op termijn ook een grote wielerronde op zijn naam schrijven. Gedegen opbouwen, vindt Dumoulin (25). Eerst dit jaar zijn hoogste piek bereiken als tijdrijder, op de Spelen in Rio. Zelfs de Giro (start 6 mei in Apeldoorn, finish 29 mei) of de Tour (2-24 juli) is daaraan ondergeschikt. En daarna met een versterkte ploeg, lichtjes vermageren en meer ervaring op voor rondewinst. Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Tom Dumoulin?