Vier Israëliërs aangeklaagd voor moord op baby

Eerder dit jaar kwam de anderhalf jaar oude baby Ali Dawabsha net als zijn ouders om door een aanslag.

De moord op de anderhalf jaar oude peuter Ali Dawabsha eind juli leidde internationaal tot veel ophef.
De moord op de anderhalf jaar oude peuter Ali Dawabsha eind juli leidde internationaal tot veel ophef. Foto: Alaa Badarneh / EPA

Israël heeft zondag vier joodse extremisten aangeklaagd in verband met de aanslag met een brandbom eind juli, waarbij de achttien maanden oude Palestijnse baby Ali Dawabsha omkwam. Zijn moeder Riham en vader Saad stierven enkele weken na de aanslag aan hun verwondingen.

Volgens AP geldt de 21-jarige Amiram Ben-Uliel als hoofdverdachte in de zaak. Een minderjarige is aangeklaagd wegens medeplichtigheid. De 20-jarige Yinon Reuveni en een andere minderjarige zijn aangeklaagd wegens ander geweld jegens Palestijnen.

De verdachten hebben volgens de Israëlische veiligheidsdienst toegegeven schuldig te zijn aan de aanslag. Ze noemden de aanval een wraakactie voor de dood van Israëli een maand daarvoor.

Brandbom

De drie dodelijke slachtoffers vielen eind juli in de plaats Duma op de Westelijke Jordaanoever door brandstichting in de woning van de Palestijnse familie. Een vierjarige zoon overleefde de brand, maar raakte zwaargewond.

De aanslag veroorzaakte internationale ophef, helemaal toen later beelden naar buiten kwamen van extremistische joden die de dood van het kind vierden. Omdat de zaak lang onopgelost bleef, groeide het protest onder de Palestijnen.

Vorige maand werden al leden van een joodse terreurgroep gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de brandstichting.