Varoufakis komt met eigen Europese linkse beweging

Het doel is “een democratisch Europa per 2025” en een halt aan de “slopende fragmentatie” van de EU.

Varoufakis tijdens een presentatie in november.
Varoufakis tijdens een presentatie in november. Foto: Robert Jäger/EPA

De voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis presenteert begin volgende maand in Berlijn een nieuwe pan-Europese linkse beweging. Die gaat Democracy in Europe Movement 2025 heten, afgekort tot DiEM 25.

Het doel is “een democratisch Europa per 2025″. In de aankondiging van de presentatie op 9 februari in de Volksbühne in Berlijn schrijven de organisatoren dat “2015 ons geleerd heeft dat Europa in de problemen is”.

“De toekomst kan niet worden overgelaten aan ondemocratische en ineffectieve instellingen.”

Varoufakis komt met “concrete ideeën” om Europa “te democratiseren en om de slopende fragmentatie tegen te gaan”, zeggen de organisatoren in Duitse media. DiEM 2025 moet een derde alternatief zijn tussen de “doodlopende weg van hernieuwd nationalisme en de democratievrije EU-instellingen”

Marx

De Nederlandse site Krapuul heeft het manifest van de beweging online gezet. De eerste zin, A Spectre is haunting the Powers of Europe, komt vrijwel overeen met de eerste zin van het communistisch manifest van Karl Marx: A spectre is haunting Europe.

Lees ook het interview dat correspondent Caroline de Gruyter had met James Gailbraith, adviseur van Varoufakis: ‘Schäuble deelde chocolade- euro’s uit’

De omstreden Varoufakis trad in juli vorig jaar af als Griekse minister van Financiën. Hij was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor Griekenland. Zijn vertrek opende de mogelijkheid voor premier Tsipras om toch afspraken te maken met de schuldeisers.