Turkse kustwacht redt 57 gestrande vluchtelingen

Een andere boot met vluchtelingen voer op de rotsen voor de kust van Griekenland waarbij een tweejarige jongetje verdronk.

Deze vluchtelingen arriveerden op zaterdag 2 januari in het Griekse dorpje Skala, op het eiland Lesbos.
Deze vluchtelingen arriveerden op zaterdag 2 januari in het Griekse dorpje Skala, op het eiland Lesbos. Foto Santi Palacios/AP

De Turkse kustwacht heeft zondag 57 mensen gered die waren gestrand op een klein eiland in de Egeïsche Zee. De vluchtelingen wilden Griekenland bereiken. Het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency meldt dat helikopters twaalf mensen hebben geëvacueerd, waaronder drie zieke kinderen. Zij zijn overgebracht naar de kustplaats Dikli in de provincie Izmir, aldus AP.

Vissersboten hebben geholpen bij de reddingsoperatie van de andere vluchtelingen. De boten van de kustwacht konden vanwege de vele rotsen op het eiland niet aanmeren. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen bij de gestrande overtocht, ook is er niks bekend over de nationaliteit van de vluchtelingen.

Eerste vluchtelingenslachtoffer van 2016

Op zaterdagochtend voer een andere boot met 39 vluchtelingen op de rotsen voor de kust van het Griekse eiland Agathonisi. Een aantal passagiers sloeg overbood; hierbij kwam een tweejarig jongetje om het leven. Zo schrijft de Britse krant The Guardian. De peuter is, voor zover bekend, het eerste vluchtelingenslachtoffer van het nieuwe jaar.

De overlevenden, onder wie de moeder van het kind, zijn naar Pythagorio op Samos gebracht.

Meer dan één miljoen vluchtelingen in 2015

Afgelopen jaar zijn er meer dan één miljoen vluchtelingen en migranten in Europa aangekomen, zo blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Meer dan 800.000 van hen komen Europa binnen via Griekenland.

De gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee heeft afgelopen jaar aan ongeveer 3800 mensen het leven gekost.

Beierse premier wil maximaal 200.000 vluchtelingen per jaar opvangen

De Beierse premier Horst Seehofer wil dat Duitsland een limiet stelt aan het aantal vluchtelingen dat het land kan opvangen. Volgens de CSU-leider kan het land maximaal 100.000 tot 200.000 vluchtelingen per jaar integreren, zo zegt hij in een interview met Bild am Sonntag. Ook tijdens het congres van de Duitse regeringspartij CDU-CSU liet Seehofer zich al kritisch uit over het vluchtelingenbeleid van de bondskanselier Angela Merkel. In het afgelopen jaar heeft Duitsland bijna één miljoen migranten opgevangen.

In het interview liet Seehofer verder weten dat andere EU-landen, Arabische landen en de Verenigde Staten meer verantwoordelijkheid moeten nemen in de vluchtelingencrisis. De VS is volgens hem deels verantwoordelijk voor deze crisis vanwege de problemen die ze hebben veroorzaakt in het Midden-Oosten.