Tien gewonden door ongeluk bij proloog Dakar Rally

Bij de openingsrit in Argentinië reed een auto in op het publiek.

De proloog van de Dakar Rally voor auto's en trucks werd zaterdag stilgelegd nadat een auto van een Chinese coureur op het publiek is ingereden.
De proloog van de Dakar Rally voor auto's en trucks werd zaterdag stilgelegd nadat een auto van een Chinese coureur op het publiek is ingereden. Franck Fife / AFP

Bij de proloog van de Dakar Rally in Argentinië zijn zaterdag zeker tien gewonden gevallen nadat een auto inreed op het publiek. Onder de gewonden zijn een zwangere vrouw en vier kinderen. Een 10-jarig jongetje en zijn 34-jarige vader zijn er ernstig aan toe. Er zijn verder geen precieze mededelingen gedaan over de toestand van de slachtoffers.

Volgens AP was de race 6,6 kilometer onderweg toen de bestuurder van een Mini Cooper de macht over het stuur verloor en op de toeschouwers inreed. Het gaat om voertuig nummer 360, bestuurd door Guo Meiling, de eerste Chinese vrouw die deelneemt aan de race. Het is nog niet duidelijk hoe zij er zelf aan toe is.

Proloog

De race tussen de plaatsen Buenos Aires en Rosario was bedoeld om de volgorde van de deelnemers te bepalen tijdens de race van zondag. De proloog werd door de organisatie na het ongeluk meteen stilgelegd.

Nederlander goed van start

Voordat de race werd stilgelegd voerde de Nederlandse coureur Bernhard ten Brinke het klassement aan. De Nederlandse Toyota-coureur uit Zeddam en zijn Belgische navigator Tom Colsoul bleven de Spanjaard Carlos Sainz voor. Ten Brinke droeg de zege op aan zijn drie jaar geleden overleden moeder.