Saoedi-Arabië verbreekt diplomatieke banden met Iran

De Saoedi’s reageren hiermee op de aanval op hun ambassade, dat weer een protest was tegen een massa-executie.

De bestorming van de ambassade van Saudi-Arabië in Teheran zaterdagavond.
De bestorming van de ambassade van Saudi-Arabië in Teheran zaterdagavond. Foto: Mohammad Reza Nadimi/EPA

Saoedi-Arabië heeft de diplomatieke banden met Iran verbroken vanwege de bestorming van de ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Dat heeft de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken gezegd tijdens een persconferentie zondagavond. Het personeel van de Iraanse ambassade is gevraagd Saoedi-Arabië binnen 48 uur te verlaten, meldt persbureau Reuters. Het eigen ambassadepersoneel is grotendeels al vertrokken uit Teheran.

De bestorming was een reactie op de de executie van 47 gevangenen, onder wie de shi’itische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. Hij stond bekend als een criticus van het Saoedische regime. In het shi’ietische Iran (en aartsrivaal van Saoedi-Arabië) is harde kritiek geuit op de voltrekking van het doodvonnis.

Veertig arrestaties

Tijdens de bestorming zaterdagavond drong een boze menigte de ambassade van Saoedi-Arabië binnen en stak ervan delen in brand. De Iraanse president Rohani had de executies en de aanval op de ambassade eerder al veroordeeld. Na de aanval werden veertig mensen gearresteerd.

De Saoedische en Iraanse ministers van Buitenlandse Zaken hadden eerder op zondag nog aan hun Oostenrijkse ambtgenoot laten weten dat ze niet uit zijn op escalatie. EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini belde met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammead Javad Zarif. In het gesprek liet hij weten dat Iran zal zorgen voor “verminderingen van de spanningen en Saoedische diplomaten zal beschermen”.