Strengere controle op grens Denemarken en Zweden

De treinreis van Kopenhagen naar Malmö duurde tot dusver iets meer dan een half uur. Daar komt nu drie kwartier bij.

Een tijdelijk hek op een station in zuidelijk Zweden.
Een tijdelijk hek op een station in zuidelijk Zweden. Foto: Johan Nilsson/TT/AP

Vanaf maandag controleert Zweden alle reizigers die per trein, bus en veerboot vanuit Denemarken het land binnenkomen. Zweden wil zo proberen de toestroom van vluchtelingen in te dammen. De reistijd tussen de twee buurlanden neemt door de maatregelen flink toe.

Dankzij een Europese wetswijziging kunnen vervoersbedrijven sinds december tot controles worden gedwongen. De bedrijven hebben de plannen scherp bekritiseerd en bepaalde verbindingen opgeheven of het aantal reizen teruggeschroefd. Ze waarschuwen voor langere reistijden en hogere kosten. De treinreis van Kopenhagen naar Malmö duurde tot dusver iets meer dan een half uur. Daar komt nu drie kwartier bij.

Vorig jaar kwamen er 160.000 asielzoekers naar het land, vooral uit Syrië, Irak en Afghanistan. Afgelopen november werd al besloten tot scherpere grenscontroles.

Persbureau AP sprak afgelopen dagen met bewoners in de buurt van de Oresund-brug en -tunnel, die sinds 2000 geopend is. Geschiedenisdocent Andreas Onnerfors, die in de Zweedse grensplaats Lund woont, zegt veel te hebben geprofiteerd van de grensopening. Hij heeft in beide landen gestudeerd en gaf les aan Denen en Zweden.

“We zetten de klok achteruit. We gaan terug naar de tijd dat de brug niet bestond.”

Haasje-over

Eerder besloten onder meer ook Duitsland, Oostenrijk en België tot strengere grenscontroles. NRC-redacteur Wim Brummelman schreef vorige week over het voornemen van Noorwegen om het hardste asielbeleid van Europa in te voeren:

Al met al lijken de Scandinavische landen verwikkeld te raken in een soort haasje-over bij hun pogingen de toestroom van vluchtelingen in te dammen. Noorwegen besloot de grenscontrole aan te scherpen nadat Zweden (9,5 miljoen inwoners, meer dan 150.000 asielzoekers dit jaar) dat in november aankondigde. En Denemarken (5,6 miljoen inwoners, ruim 18.000 aanvragen dit jaar) baarde anderhalve week geleden ophef met plan om waardevolle spullen van vluchtelingen in te nemen, om de opbrengst hiervan te gebruiken voor de bekostiging van hun opvang.