Protesten in Midden-Oosten na executie Saoedische sjeik

Volgens Hezbollah-leider Nasrallah is Saoedi-Arabië uit op een strijd tussen sunnieten en shi’ieten.

Shi'itische moslims in Turkije protesteren tegen de executie van de prominente Saoedische geestelijke Nimr al-Nimr.
Shi'itische moslims in Turkije protesteren tegen de executie van de prominente Saoedische geestelijke Nimr al-Nimr. Foto Tolga Bozoglu/ TPA

De kritiek op Saoedi-Arabië zwelt aan na de executie van 47 terdoodveroordeelden, waaronder de prominente shi’itische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr. In Bahrein, Libanon, Turkije, Pakistan en Noord-India vonden zondag demonstraties plaats, zo meldt AP. In Iraanse hoofdstad Teheran werd in de nacht van zaterdag op zondag de Saoedische ambassade bestormd.

Hezbollah-leider Sayyed Hassan Nasrallah heeft de executie van Nimr al-Nimr sterk veroordeeld. Volgens de leider van de Libanese shi’itische beweging is dit een Saoedisch “teken van bloed”. Saoedi-Arabië is uit op een strijd tussen de sunnieten en shi’ieten, zo liet Nasrallah zondag weten in een live-uitzending op de Libanese zender Al Manar.

‘Saoedi-Arabië en Iran niet uit op escalatie’

De Saoedische en Iraanse ministers van Buitenlandse Zaken hebben hun Oostenrijkse ambtgenoot laten weten dat ze niet uit zijn op zijn escalatie, zo meldt persbureau Reuters. Eerder op zondag belde EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammead Javad Zarif. In het gesprek liet Zarif weten dat Iran zal zorgen voor “verminderingen van de spanningen en Saoedische diplomaten zal beschermen”.

Na kritiek van de Verenigde Staten en VN-chef Ban Ki-moon heeft ook Frankrijk haar zorgen geuit over de executie van de 47 terdoodveroordeelden. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring leiders in het Midden-Oosten opgeroepen om sektarische spanningen te vermijden, zo meldt Reuters.

Nimr al-Nimr belangrijke criticus Saoedische regime

Afgelopen zaterdag werden de 47 gevangenen geëxecuteerd; het was de grootste massa-executie in Saoedi-Arabië sinds de jaren tachtig. De meeste terdoodveroordeelden zijn sunnieten die lid zouden zijn van Al-Qaeda, waaronder de belangrijke ideoloog Faris al-Shuwail.

Daarnaast werden ook een aantal shi’ieten gedood. Een van hen was de 56-jarige geestelijke Nimr al-Nimr, die bekendstond als een criticus van het Saoedische regime. Hij werd in 2012 gearresteerd vanwege het organiseren van geweldloze protesten voor meer rechten van de shi’itische minderheid in het voornamelijk sunnietische land. In Saoedi-Arabië is tussen de 10 en 15 procent van de bevolking shi’itisch.