Overlast in Noord-Nederland door wind en ijs

Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid op de wegen tot en met morgenochtend.

Verkeer op de A7 tussen Winschoten en de Duitse grens. Door ijzel is het plaatselijk verraderlijk glad. Het KNMI waarschuwde automobilisten in het noordoosten van het land voor gladde wegen en een verhoogde kans op ongelukken.
Verkeer op de A7 tussen Winschoten en de Duitse grens. Door ijzel is het plaatselijk verraderlijk glad. Het KNMI waarschuwde automobilisten in het noordoosten van het land voor gladde wegen en een verhoogde kans op ongelukken. Foto: Vincent Jannink/ANP

In het noorden van Nederland is er overlast door de vrieskou en de wind. Huishoudens hebben last van stroomstoringen en het treinverkeer ligt deels plat. Rijkswaterstaat waarschuwt voor gladheid op de wegen tot en met morgenochtend.

Stroomdipjes

Oorzaken van de stroomstoringen zijn ‘dansende’ kabels door de harde wind en ijsafzettingen door de vrieskou, aldus netwerkbeheerder Tennet.

De dansende en bevroren kabels zorgen voor stroomdippen in de stroomvoorziening in meerdere delen van Noord-Nederland. Door de stroomstoring rijden er bovendien minder treinen van en naar Groningen. Huishoudens merken de storingen door het knipperen van lampen in huis.

Twitter avatar TenneTTSO TenneT TSO De stroomdippen kunnen knipperende lampen veroorzaken. Excuus daarvoor. We werken hard aan een stabiele voorziening.
Twitter avatar Arriva_NL Arriva Nederland Van en naar Groningen is er geen treinverkeer mogelijk i.v.m. een stroomstoring. Er worden bussen ingezet.

Eerste vriesdag

In het noorden van het land is het kwik gedaald tot onder het vriespunt. Voor vannacht wordt een temperatuur verwacht van -2 graden. Eerder op de dag waarschuwde het KNMI al voor gladheid voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe met een code oranje. In de loop van de dag werd die waarschuwing iets verlicht tot code geel. Voor vannacht wordt nog wel altijd gewaarschuwd voor gladheid door sneeuw en ijzel.

Twitter avatar Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Waarschuwing voor weggebruikers in het noordoosten: vanavond, -nacht en in de ochtendspits kan het verraderlijk glad zijn. Rijd rustig!

In het Groningse dorp Nieuw-Beerta komt het kwik zondag de hele dag niet boven het nulpunt uit. 3 januari is daardoor de eerste lokale ijsdag van deze winter in Nederland, aldus Weeronline.nl. Op het warmste moment, aan het begin van de nacht, was het in Nieuw-Beerta (gemeente Oldambt) -0,5 graden. Overdag was het -1 tot -2 graden.

Twitter avatar weeronline weeronline.nl Nieuw Beerta in Groningen heeft de primeur! Eerste lokale ijsdag een feit. foto G Kiewiet https://t.co/6juyrhPT2Z https://t.co/JMni4K3pPP

De laatste ijsdag in Nederland was 23 februari 2015, toen het in Oost- en Midden-Nederland de hele dag bleef vriezen.