Onderzoeksgroep identificeert Russische militairen rond MH17-ramp

De namen van de ongeveer twintig Russische militairen zijn overgedragen aan het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Een Russische boekraket (van een ander type) tijdens een parade afgelopen voorjaar in Moskou ter ere van de overwinning op Nazi-Duitsland.
Een Russische boekraket (van een ander type) tijdens een parade afgelopen voorjaar in Moskou ter ere van de overwinning op Nazi-Duitsland. Foto: Joeri Kochetkov/EPA

Het onderzoekscollectief Bellingcat heeft de namen van ongeveer twintig Russische militairen die mogelijk betrokken zijn bij het neerschieten van vlucht MH17, overgedragen aan het Nederlandse Openbaar Ministerie. Een woordvoerder van het OM bevestigt het onderzoek van de Britten te hebben ontvangen.

Initiatiefnemer van Bellingcat Eliot Higgins zegt in een interview met de NOS dat het om militairen van het Tweede Bataljon van de 53ste Luchtafweer-brigade gaat uit het Russische Koersk.

Eerder onderzoek van Bellingcat heeft volgens het Britse onderzoekscollectief aangetoond dat de lanceerinstallatie die vlucht MH17 neerhaalde (een Boek M1) afkomstig was uit deze Russische eenheid. Bellingcat reconstrueerde ook de route van een konvooi waarmee deze Boek naar de Oekraïense grens werd vervoerd.

Op de knop gedrukt

Door onderzoek op sociale media heeft Bellingcat nu de identiteit van een twintigtal militairen van deze eenheid vastgesteld. Volgens Higgins bevat deze groep mogelijk ook degene die op 17 juli 2014 ‘op de knop heeft gedrukt’.

Bellingcat heeft de namen van de militairen overgedragen aan het Landelijk Parket in Rotterdam, dat het onderzoek naar de MH17-aanslag leidt. Een woordvoerder van het parket:

“We gaan het onderzoek serieus beoordelen op bruikbaarheid.”

Russische betrokkenheid

Ook andere sporen wijzen in de richting van Russische betrokkenheid. Afgelopen voorjaar meldde NRC Handelsblad dat in het strafrechtelijk onderzoek de naam opduikt van een voormalige inlichtingenofficier van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Uit telefoongesprekken die zijn getapt door de Oekraïense geheime dienst blijkt dat deze Sergej Petrovski betrokken was bij het transport van de Boek. Het Nederlandse OM beschouwt die gesprekken als betrouwbaar.

17 juli 2014

Vlucht MH17, een Boeing 777 van Malaysian Airlines werd op 17 juli 2014 neergeschoten boven Hrabove, in het oosten van Oekraïne. Alle 298 inzittenden, waaronder 196 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven. Uit onderzoek van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat het toestel is neergehaald met een Boek M1.