Laagste aantal vuurwerkslachtoffers in 25 jaar

Het aantal meldingen lag 92 lager dan vorig jaar, een daling van 16 procent.

Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het aantal mensen dat zich in Nederland rond de jaarwisseling met vuurwerkletsel heeft gemeld in ziekenhuizen ligt dit jaar op 482, het laagste aantal slachtoffers in een kwart eeuw. Dat blijkt uit cijfers van ongevalleninstantie VeiligheidNL en de NOS.

Het aantal meldingen ligt 92 lager dan vorig jaar, een daling van 16 procent. De cijfers zijn gebaseerd op meldingen van ziekenhuizen uit het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL, aangevuld met meldingen die NOS heeft verzameld bij ziekenhuizen die niet zijn aangesloten aan dat meldsysteem.

De aard van de verwondingen viel ook mee. Ongeveer 15 procent van de mensen die zich op Oudjaarsdag of Nieuwjaarsdag in het ziekenhuis meldde, werd opgenomen. Tijdens de vorige jaarwisseling lag dat nog op ruim een kwart. Ongeveer een derde van de slachtoffers had letsel aan de hand of aan de vingers. Bijna een op de vier slachtoffers had oogletsel. Dat is ongeveer evenveel als een jaar geleden.

Illegaal vuurwerk

VeiligheidNL noemt het verder opvallend dat het aantal slachtoffers van illegaal vuurwerk hard is gedaald. Een kwart van de 482 slachtoffers raakte gewond door illegaal vuurwerk, terwijl dat een jaar geleden nog bijna 40 procent was. De ernst van de verwondingen is ook hier afgenomen, al zijn deze “in het algemeen nog steeds ernstiger dan verwondingen door legaal vuurwerk”, aldus de preventie-instelling.

Uit de cijfers bleek verder dat knalvuurwerk relatief veel slachtoffers maakte dit jaar: 64 procent van de verwondingen werd veroorzaakt door legale en illegale knallers. Vorig jaar was dat nog de 49 procent.