Gevechten op Indiase luchtmachtbasis duren voort

De gevechten tussen het Indiase leger en de aanvallers duren al meer dan 36 uur, daarbij zijn twaalf mensen omgekomen.

Veiligheidsmaatregelen rondom de luchtmachtbasis Pathankot.
Veiligheidsmaatregelen rondom de luchtmachtbasis Pathankot. Foto Mukesh Gupta/ REUTERS

Het Indiase leger is al meer dan 36 uur in gevecht met militanten op de luchtmachtbasis vlakbij de Pakistaanse grens. Er zou nog één aanvaller in leven zijn, zo meldt de Indiase tv-zender NDTV.

Zaterdagochtend drong een groep aanvallers vermomd als militairen de basis in de Indiase stad Pathankot binnen. Bij de gevechten zijn zeven Indiase militairen omgekomen en vijf aanvallers, ook raakten er twintig mensen gewond. Volgens NDTV is de aanval vermoedelijk uitgevoerd door de Pakistaanse militante organisatie Jaish-e-Mohammad.

‘Eerste grote uitdaging voor Indiase premier Modi’

Het Indiase leger dacht dat ze zaterdagnacht alle militanten had uitgeschakeld, maar kwam er vanochtend achter dat nog twee aanvallers zich hadden verschanst op de basis. Volgens het ministerie van defensie in India zouden de aanvallers instructies hebben gehad om aanvalshelikopters op te blazen. De Indiase minister van Binnenlandse Zaken Rajiv Mehrishi verwacht dat de veiligheidsdiensten op zondagavond de basis weer in handen hebben.

De aanval vindt plaats een week nadat de Indiase premier Narendra Modi een kort bezoek bracht aan zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif. Het was voor het eerst sinds de vanuit Pakistan geregisseerde terreuraanvallen in Mumbai in 2008 (meer dan 166 doden) dat een Indiase leider naar het buurland ging.

Politici van oppositiepartijen willen dat India haar houding ten opzichte van Pakistan moet heroverwegen, zo meldt NDTV. Ze noemen het de “eerste grote uitdaging voor premier Modi”.

De luchtmachtbasis Pathankot ligt op ongeveer 50 kilometer afstand van de Pakistaanse grens