Eurocommissaris: Polen onder toezicht om mediawet

De Duitse eurocommissaris Oettinger wil Polen streng aanpakken vanwege de omstreden nieuwe wet.

Eurocommissaris Oettinger wil Polen hard aanpakken vanwege de nieuwe mediawet.
Eurocommissaris Oettinger wil Polen hard aanpakken vanwege de nieuwe mediawet. Foto: Olivier Hoslet / EPA

De Duitse eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving, Günther Oettinger, wil dat Polen onder toezicht komt te staan vanwege een omstreden nieuwe mediawet die het Poolse parlement net voor de jaarwisseling heeft aangenomen. Oettinger stelt in de Frankfurter Allgemeine Zeitung zelfs dat Polen stemrecht in Brussel kwijt kan raken.

De nieuwe mediawet houdt in dat het mandaat van de bestuurders van de nationale televisie en radio wordt beëindigd. De regering kan de directies en hoofdredacties van de publieke omroep zelf benoemen en ontslaan. Oettinger is bang dat de Poolse publieke omroep zo zijn functie zal verliezen:

“Onze grootste zorg is dat de publieke omroep zijn belangrijkste functie verliest, namelijk de burgers onafhankelijk te informeren.”

Prominenten stappen op

Naar aanleiding van de nieuwe mediawet besloten enkele prominenten uit de Poolse media op te stappen: zo vertrokken drie directeuren van zenders van de Poolse publieke omroep. Ook de journalist Tomasz Lis stapte op uit onvrede met de nieuwe wet.

Niet voor het eerste wordt een wet van de nieuwe Poolse regering bekritiseerd: zo is de macht van het grondwettelijk tribunaal ingeperkt door een wet die voorschrijft dat het tribunaal niet langer de regering controleert.

De Poolse nationaal-conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) wil nu dus ook de publieke media aan banden leggen. Volgens PiS-fractieleider Ryszard Terlecki hebben de publieke media zich “extreem onbetrouwbaar” getoond in de verslaglegging over een dispuut rond het grondwettelijke hof.