Bijna 90.000 meldingen van vuurwerkoverlast

Dat zijn 18.000 klachten meer dan het jaar ervoor, maar het meldpunt was ook langer open.

Het Meldpunt Vuurwerkoverlast kreeg dit jaar 18.000 klachten meer binnen dan het jaar ervoor.
Het Meldpunt Vuurwerkoverlast kreeg dit jaar 18.000 klachten meer binnen dan het jaar ervoor. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn rond de jaarwisseling bijna 90.000 klachten binnengekomen, heeft het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte zondag laten weten. Bonte is een van de initiatiefnemers van het Meldpunt Vuurwerkoverlast.

Het zijn 18.000 klachten meer dan het jaar ervoor. Wel liet Bonte weten dat het hoge aantal klachten waarschijnlijk komt doordat het meldpunt dit jaar vijf dagen langer geopend was. Twee jaar geleden was er met 89.623 klachten sprake van een vergelijkbaar aantal klachten als dit jaar.

Vooral klachten over vuurwerkbommen

De meeste klachten gingen over vuurwerkbommen (78 procent), stress bij huisdieren (12 procent) en gevaarlijke situaties en schade door vuurwerk (5 procent). Het op oudejaarsavond pas na 18.00 uur toestaan van het afsteken van vuurwerk heeft, net als het instellen van vuurwerkvrije zones, volgens het meldpunt effect gehad. Het aantal klachten op oudejaarsdag was overdag namelijk relatief laag.

Het meldpunt zal de klachten nog eens zorgvuldig op echtheid controleren voordat eind januari een rapport wordt gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Inbeslagname

De politie nam in 2015 ruim 45.268 kilo illegaal vuurwerk in beslag. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. Die ging op 1 oktober van start, toen had de politie ruim 12.000 kilo verboden vuurwerk geconfisqueerd.