In Oregon stuit het gezag op de vrije Amerikanen

De zogeheten ‘soevereine burgers’, moeten niets hebben van overheidstirannie. In Oregon dreigt een gewapende confrontatie. "Sterven voor de vrijheid".
Een protestmars in Burns, Oregon. Foto Les Zaitz/AP
Een protestmars in Burns, Oregon. Foto Les Zaitz/AP

Een groep van zeker tientallen gewapende militieleden heeft in de Amerikaanse staat Oregon een gebouw van de landelijke overheid bezet. Een woordvoerder van de groep zegt dat ze een einde willen maken aan de ‘tirannie’ van de overheid, en dat de militieleden bereid te zijn "te sterven" in een gewapend conflict. 

De bezetting begon op zaterdagavond, na een protest van zo’n driehonderd zogeheten ‘soevereine burgers’ in het stadje Burns. Twee boeren in dit gebied - een vader en zijn zoon - moeten vanaf vandaag een gevangenisstraf uitzitten, omdat ze in het verleden land in brand hadden gestoken, naar eigen zeggen om verspreiding van onkruid tegen te gaan en om het oprukken van bosbranden te voorkomen. De advocaat van de boeren riep de milities op weg te blijven, maar daar gaven ze geen gehoor aan.

De Bundy’s

De bezetting wordt geleid door drie broers van de Bundy-familie uit Nevada. In april 2014 organiseerde deze familie bij hun eigen boerderij een soortgelijke demonstratie met gewapend machtsvertoon. Dat gebeurde nadat de politie hun vee in beslag had genomen. De familie liet koeien grazen op land dat in bezit is van de landelijke overheid. Honderden zwaarbewapende sympathisanten stonden een paar weken tegenover de politie.

Toen de politie zich terugtrok, was dat het startpunt voor een enorme groei van de beweging van ‘soevereine burgers’. Zij geloven dat de landelijke overheid een dictatuur wil vestigen, en dat ze zich daar met geweld tegen moeten verzetten.

Een leider van de groep, Ammon Bundy, zei dit weekend dat de groep het overheidsgebouw niet zal opgeven. „We willen hier nog jaren zitten. We willen het gebied gaan besturen, zodat de boeren hun werk weer kunnen doen.”

Veel land in dit gebied is in bezit van de landelijke overheid. Bundy zegt dat ze die grond willen afpakken. „We willen het teruggeven aan de boeren, de mijnwerkers, de houthakkers.” Het bezette gebouw hoort bij een beschermd natuurgebied.

Een van de militieleden heeft op YouTube een afscheidsboodschap achtergelaten:

 

Druk op de lokale bevolking

De politie houdt nog afstand tot het gebouw, en roept mensen op uit de buurt te blijven. Militieleden trokken de afgelopen dagen naar Oregon, na een oproep van de Bundy’s. Volgens de regionale krant The Oregonian liepen ze gewapend door de straten, en oefenden ze zware druk uit op de lokale bevolking om zich bij de groep aan te sluiten. Daar is tot nu toe weinig animo voor. Zelfs enkele milities vinden de bezetting met vuurwapens te ver gaan, en hebben Burns verlaten.

De Amerikaanse militiebeweging is een los georganiseerde verzameling groepen en individuen aan de uiterste rechterzijde. Sommigen sympathiseren met de Republikeinen, maar meestal verwerpen zij iedere politieke partij. Ongeveer 100.000 mensen zijn actief, en het aantal sympathisanten wordt door deskundigen op ongeveer een half miljoen geschat. Ze weigeren meestal belasting te betalen, en zeggen dat zij de grondwet naar de letter naleven.

De FBI beschouwt sommige verwante groepen als terroristische organisaties. De economische crisis van 2007 en online platforms voor complottheorieën hebben de laatste jaren voor een toename van ‘soevereine burgers’ gezorgd. Ze gebruiken volgens de FBI „intimidatie en terreur” om hun doel - zo min mogelijk overheidscontrole - te bereiken. Kort na de Bundy-affaire in 2014 schoten twee aanhangers drie mensen dood in Las Vegas.

De drie Bundy-broers in Burns hebben milities in het hele land opgeroepen naar Oregon te komen. Ammon Bundy noemt de lokale bevolking „niet sterk genoeg om de rug recht te houden”.