Zes doden bij aanval op Indiase luchtmachtbasis

De aanvallers gebruikten het voertuig van een hoge politiefunctionaris om de basis binnen te dringen.

Veiligheidstroepen hebben het gebied rond de basis afgegrendeld.
Veiligheidstroepen hebben het gebied rond de basis afgegrendeld. Foto Mukesh Gupta / Reuters.

Bij een aanval op een luchtmachtbasis in het noorden van India zijn zeker vier terroristen en twee politieagenten om het leven gekomen. De Indiase tv-zender NDTV meldt dat zaterdagochtend een groep aanvallers vermomd als militairen de basis binnendrong waarop een ruim vijf uur durend vuurgevecht volgde.

De aanvallers zouden de dienstauto hebben gebruikt van een hoge politiefunctionaris om de basis binnen te dringen. De auto zou vrijdag zijn gestolen van de functionaris, zo meldt NDTV.

Volgens het ministerie van defensie in India zouden de aanvallers instructies hebben gehad om aanvalshelikopters op te blazen op de luchtmachtbasis in de Indiase stad Pathakot. De basis ligt op vijftig kilometer van de Pakistaanse grens. Zowel de helikopters op het terrein als de gevechtsvliegtuigen, hebben geen schade opgelopen, omdat de aanvallers zich ophielden in het administratieve deel van de luchtbasis.

NDTV meldt dat de aanval vermoedelijk is uitgevoerd door de militante organisatie Jaish-e-Mohammad, afkomstig uit Pakistan.

Bezoek aan buurland

De aanval van zaterdagochtend komt een week nadat de Indiase premier Narendra Modi het buurland Pakistan bezocht. Modi maakte een stop op de terugweg van een reis naar Rusland. Bij de ontmoeting omhelsde de premier Modi zijn ambtgenoot Nawaz Sharif van Pakistan.

Na de aanslagen in Mumbai in 2008 waarbij 166 mensen werden gedood door islamitische militanten die getraind waren in Pakistan, werden de relaties tussen India en Pakistan slechter. Modi, sinds 2014 premier, staat bekend om zijn harde optreden tegenover Pakistan, als het gaat om conflicten op de grens.