Jelle Klaasen na thriller door naar halve finale WK

Jelle Klaasen is vrijdag dankzij een miraculeuze ontsnapping doorgedrongen naar de halve finales op het WK darts. In de kwartfinale kwam de Nederlander twee keer terug van een achterstand tegen Alan ‘Chuck’ Norris, en won hij met 5-4. Twee keer stond de beul van zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor achter in de wedstrijd, die gelijkopgaand begon. Klaasen en zijn Britse tegenstander pakten allebei een set, maar daarna nam Norris het initiatief over. De Brit liep uit naar 3-1 en leek op weg naar een duidelijke zege op Klaasen, die op dat moment niet scherp genoeg gooide. De Nederlander herpakte zich, net zoals hij dat eerder deze week tegen Taylor deed.

In de zesde set kwam hij zelfs dichtbij een 9-darter, de maximale score in de sport, een zeldzaamheid bovendien. „Ik stond onder druk, maar het maakte me niet uit. Het voelde niet alsof ik ging verliezen”, zei Klaasen achteraf. De wederopstanding leek echter niet lang genoeg te duren, want ook Norris bleek zich in een wedstrijd te kunnen vastbijten. In een spannende zevende set miste Klaasen een belangrijke pijl op dubbel tien, waarna Norris de set pakte en Klaasen opnieuw in de achtervolging moest. „Ik wist dat ik hem gelijk moest breken. De laatste legs gingen super, ik was op het einde wel wat constanter.”

Toen Klaasen ondanks de druk van zijn tegenstander terugkwam tot 4-4 was het verzet van de Brit gebroken. Klaasen miste nog drie kansen om de wedstrijd te beslissen, maar won daarna alsnog. „De eerste keer in de halve finale. Ik ben blij dat de volgende wedstrijd in de avond is, want eerder op de dag gaat het niet allemaal automatisch”, aldus Klaasen, die in 2006 als qualifier de jongste wereldkampioen darts ooit werd door in de finale van de Lakeside, het WK van concurrent-dartbond BDO, Raymond van Barneveld te verslaan.

Klaasen neemt het zaterdag in de halve eindstrijd op tegen Gary Anderson. De titelverdediger, een man in vorm, denderde over James Wade heen. De Schot gunde zijn Engelse tegenstander slechts één setje. (ANP)