Weer

Na een decembermaand die met afstand de warmste werd sinds het begin van de metingen, lijkt het in het nieuwe jaar voor het eerst een beetje winter te worden. In de Nieuwjaarsnacht vroor het al streng in Polen en vanuit het oosten komt de vorstgrens dichterbij.

Zaterdag overdag waait er een waterkoude wind uit oost tot zuidoost, die matig tot krachtig is. Het is bewolkt en vanuit het zuiden gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Daarbij wordt het maximaal 4 graden in het uiterste noordoosten, tot 8 à 9 graden in Zeeland.

In de nacht naar zondag daalt de temperatuur in het noordoosten van het land tot rond het vriespunt. Daar gaat ook wat natte sneeuw vallen. In de rest van het land blijft het af en toe regenen en daalt de temperatuur maar weinig.

De wintergrens blijft zondag en begin volgende week boven het noordoosten van het land hangen. Daar vriest het licht en sneeuwt het af en toe, terwijl het tegelijkertijd in het zuiden regenachtig blijft en 6 tot 8 graden in de plus.