Verdachten dreiging vuurwerkshow weer vrij

Een van de verdachten zou de ‘jihadbruid’ Aïcha zijn.

Vuurwerk tijdens de show bij de Erasmusbrug in Rotterdam.
Vuurwerk tijdens de show bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto ANP/ROBIN UTRECHT

De twee personen uit Limburg die op Oudjaarsdag zijn aangehouden in verband met een mogelijke aanslag in Rotterdam, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag. Zij worden niet vervolgd aangezien er volgens het OM ‘op geen enkele wijze is vastgesteld’ dat zij een aanslag wilden plegen.

Volgens RTL ging het om Aïcha, de negentienjarige vrouw die in 2014 naar het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat in Syrië afreisde, daar spijt van kreeg en door haar moeder werd teruggehaald naar Nederland.

Op donderdagavond kwam er bij de politie informatie binnen waaruit was gebleken dat er sprake was van een dreiging rond de vuurwerkshow in Rotterdam. Tot op het laatst werd overwogen om het vuurwerkspektakel bij de Erasmusbrug af te blazen. Toen het tweetal in Maastricht was aangehouden, ging de show door. Tot aan 23.30 was er sprake van extra veiligheidsmaatregelen bij de vuurwerkshow.