Vampiers delen met vrienden

Illustratie Irene Goede

Jij en je vrienden vinden het fijn bij elkaar. Maar waarom eigenlijk? Wat ís een goede vriendschap? Moet je elkaar veel zien om vrienden te zijn? Moet je elkaar alles gunnen?

Wat een ingewikkelde vragen. Nou stond er in een tijdschrift laatst een stuk over vleermuizen dat daarover ging. Ja precies: een vleermuisverhaal over vriendschappen.

In de tropen van Midden- en Zuid-Amerika leeft een ongewone, en – eerlijk gezegd – onsmakelijke vleermuis. Hij heet de vampiervleermuis, dus je kunt raden wat hij eet. Elke nacht komen de vampiervleermuizen uit de holle boom of grot waarin ze wonen en gaan op zoek naar grote slapende dieren.

Ze vinden paarden het lekkerst. Het vampiervleermuisje gaat aan de manen of de staart van het paard hangen, snijdt met zijn scherpe tandjes een gaatje in de huid en begint bloed te drinken. Bijna een half uur lang, tot hij een dikke buik heeft van het bloed. Als het een handige vleermuis is, merkt het paard er niks van.

Overdag hangt zo’n vleermuis ondersteboven uit te buiken in de holle boom. Als het een vrouwtje is, doet ze dat samen met haar pups, haar familie en andere vrouwtjes in de groep. En nou komt het: elk volgegeten vrouwtje zorgt voor anderen. Eerst voor haar pups. Die krijgen niet alleen moedermelk te drinken, maar ook bloed dat mamavleermuis – beetje vies – opbraakt uit haar maag.

Hongerige vrouwtjes in de groep, die ’s nachts geen lekker dier konden vinden, krijgen ook opgebraakt bloed. Dat is aardig van zo’n vleermuis, want ze heeft zelf minder te eten. Je begrijpt: een vampiervleermuis deelt niet zomaar aan iedereen bloed uit. Het bloed is voor familie, en voor vleermuizen die haar zélf, na een mislukte nacht, ook wel eens bloed hebben gegeven.

Je zou die vleermuizen haar vriendinnen kunnen noemen. Elke vleermuis heeft vriendinnen. Ze kennen elkaar jarenlang, want vleermuizen worden oud. En ze blijven bij elkaar in de buurt, ook als ze niet in dezelfde boom wonen.

Wat nu als een vleermuis van haar beste vriendin een paar weken geen bloed krijgt? Blijven ze dan nog vrienden? Moeilijk. Voor sommige vrouwtjes betekent dat het einde van de vriendschap. Maar andere vrouwtjes doen juist extra hun best voor ‘ontrouwe’ vriendinnen. Je ziet: vriendschap is niet hetzelfde als: jij doe iets voor mij, dus ik doe iets voor jou. Maar wat dan wel? Vampiervleermuizen weten het ook niet.