Twee pakken vla door je lichaam

In één minuut ziet je hart al je bloed passeren. Door je vaten loopt 2 liter bloed (als je 1m40 bent). Kleine gaatjes repareert het bloed zelf.

Op een schaafwond op je knie, als je gevallen bent, komen meestal een paar druppels bloed tevoorschijn. Snij je je met een mes in je vinger, dan loopt het bloed vaak over je hele hand voordat het bloeden stopt.

Maar gelukkig stopt het. Dat komt doordat je bloed zelf merkt dat er een wond is. Als een razende verandert er dan iets in je bloed. Er worden dunne draden gesponnen in het gat. Daarop ontstaan bloedklontjes. Daardoor gaat het gat dicht en stroomt er geen bloed meer uit. Die draden en bloedklontjes worden het korstje waar de nieuwe huid onder groeit.

Veel bloed raak je bijna nooit kwijt. Maar hoeveel blijft er binnen?

Dat hangt er van af hoe groot en hoe zwaar je bent. Ben je 9 jaar en ongeveer 140 centimeter lang? Dan stroomt er twee liter bloed in je rond. Zoveel als twee pakken vanillevla. Ben je 12 jaar en 15 centimeter langer? Dan stroomt er al wel 3 liter in je rond. In je ouders zit ongeveer 5 liter. In je vader meestal wat meer dan in je moeder. Maar dat hangt af van hun lengte en gewicht. Hoe langer en zwaarder, hoe meer bloed. En mensen die heel gespierd zijn, daar zit meer bloed in. In hele vette mensen zit wat minder bloed. Dat komt doordat spieren meer bloed nodig hebben dan de plakken vet op je buik en heupen. Spieren bewegen en die hebben energie nodig. Het bloed voert de energie aan. Vet heeft niet veel energie nodig om te blijven bestaan.

Je hart pompt dat bloed rond. Dat gaat best snel. Al het bloed in je lijf komt ongeveer iedere minuut langs in je hart. Het heeft dan een rondje gemaakt. Als je rustig zit heeft een druppel bloed in je lichaam ongeveer de snelheid waarmee je zou wandelen. Maar als je gaat sporten, dan gaat je hart sneller kloppen. Dan wordt het bloed in je lijf ook veel sneller rondgepompt. En dan gaat die druppel bloed opeens sneller gaan dan je zelf loopt. Het bloed racet dan door je lijf om genoeg zuurstof en brandstof aan je hardwerkende spieren af te leveren.