Saoedi-Arabië beëindigt wapenstilstand Jemen

Het bestand trad 15 december in werking en viel samen met de start van de vredesbesprekingen.

Houthi-leden in Jemen. In Jemen woedt sinds begin 2015 een oorlog tussen de shi’itische Houthi’s en het soennitische Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi.
Houthi-leden in Jemen. In Jemen woedt sinds begin 2015 een oorlog tussen de shi’itische Houthi’s en het soennitische Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. Foto Yahya Arhab / EPA EPA

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die vorig jaar bombardementen uitvoerde in Jemen heeft een staakt-het-vuren op stellingen van de Houthi-rebellen beëindigd. Dat schrijft persbureau AFP. Het bestand trad 15 december in werking en viel samen met de start van de vredesbesprekingen onder leiding van de Verenigde Naties in Genève.

Het is de derde keer dat een staakt-het-vuren wordt afgekondigd en weer wordt beëindigd. In juli bombardeerde de Saoedische luchtmacht al verder, nog geen 24 uur nadat een humanitair bestand in werking was getreden. Het staakt-het-vuren was bedoeld om de straatarme bevolking van Jemen van noodhulp te voorzien.

In Jemen woedt sinds begin 2015 een oorlog tussen de shi’itische Houthi’s en het soennitische Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. De regering van Jemen voelde zich daarom genoodzaakt op te stappen en vertrok uit de hoofdstad Sana’a naar Aden. De rebellen grepen vervolgens de macht in Sana’a en andere delen van het land.

Lees ook onze speciale productie: Wat moeten we met Saoedi-Arabië?

Aartsvijand

De soennitische regering van het land ziet de shi’itische Houthi-rebellen als een vooruitgeschoven pion van aartsvijand Iran. Bondgenoot Saoedi-Arabië voert sinds maart bombardementen uit op de rebellen en krijgt daarbij steun van een Arabische coalitie met onder andere Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

De vredesbesprekingen in Zwitserland tussen de strijdende partijen in Jemen werden 20 december afgebroken zonder dat er een akkoord was bereikt. Aanleiding was het aanhoudende geweld in Jemen dat sinds begin 2015 aan al zeker 6.000 Jemenieten het leven heeft gekost.