Ontvoerde mannen ongedeerd vrij

Twee mannen die dinsdag werden ontvoerd in Breda, zijn vrijdag opgedoken in Ulicoten. Ze zijn, zeggen ze zelf, ontsnapt uit de loods waar ze vastzaten.

De twee mannen die dinsdag op klaarlichte dag werden ontvoerd uit een garage in Breda, zijn op Nieuwjaarsdag weer ongedeerd opgedoken. Zij zeggen te zijn ontsnapt uit een loods in Ulicoten waar ze gevangen werden gehouden.

De vier kidnappers deden zich voor als een arrestatieteam van de politie. „We denken aan een actie waarbij criminelen anderen onder druk zetten door hun dierbaren te ontvoeren”, zegt een woordvoerder van de politie. „Jezelf voordoen als een arrestatieteam is een typische werkwijze in de criminele wereld. De slachtoffers zelf hebben nauwelijks antecedenten, ze kunnen een speelbal zijn in een spel van boeven onder elkaar.”

De politie zocht met dertig rechercheurs naar het verdwenen duo en loofde een beloning van 10.000 euro uit.

De ontvoering was het sluitstuk van een buitengewoon crimineel jaar voor West-Brabant. Nergens vielen in 2015 zoveel geweldsdoden als in deze Brabantse regio en geregeld zijn er bij de criminele incidenten leden van beruchte motorclubs betrokken. In oktober van dit jaar werd de regio opgeschrikt door een dubbele moord in een vakantiewoning in het buitengebied van Hooge Zwaluwe, waarbij de Amsterdamse No Surrender-chef Brian Dalfour een van de slachtoffers was. Opsporingsbronnen meldden toen aan deze krant dat de onderwereldoorlog van Amsterdam zich steeds meer naar het zuiden aan het verplaatsen is.

De Bredase burgemeester Paul Depla maakt zich zorgen, voornamelijk omdat hij merkt dat de drempel om wapens te gebruiken in zijn regio lager wordt. „We zien dat de criminelen met hennepplantages en drugslabs ervoor zorgen dat de verspreiding van wapens hoog is. Daardoor ontstaat een cultuur waarbij men bij conflicten die wapens sneller gaat gebruiken, ook door mensen die in de kring rondom de beroepscriminelen verkeren.” Depla zegt dat de autoriteiten „nog geen pasklaar antwoord” hebben hoe die cultuur aan te pakken.