Ontvoerde mannen Breda duiken ongedeerd op

De ontvoering van twee garagehouders was het sluitstuk van een crimineel ‘topjaar’ voor West-Brabant.

Foto ANP
Foto ANP

Het is dinsdagochtend als op het terrein van een Bredaas autobedrijf een Volkswagenbusje aan komt rijden. Op het dak van het busje flitst een blauw zwaailicht. Drie mannen rennen de wagen uit, op een van hun jacks is duidelijk een politielogo te zien. Ze hebben wapens vast en stormen het autobedrijf binnen. In het bedrijf worden de 18-jarige Gino Heeren en de 42-jarige Rien de Koning meegenomen en met de handen op de rug het busje ingeduwd. Beveiligingscamera’s leggen alles vast.

Breda is de laatste dagen van 2015 in de ban van een ontvoering, op klaarlichte dag. Vier mannen doen zich voor als een arrestatieteam van de politie en kidnappen de twee mensen in het autobedrijf. Met dertig rechercheurs zoekt de politie naar het verdwenen duo en looft 10.000 euro uit voor de gouden tip.

Als 2016 pas een uur oud is, weten de ontvoerde mannen, naar eigen zeggen, te ontsnappen uit een loods in Ulicoten, een dorpje tegen de Belgische grens. Ze zijn daar waarschijnlijk dagen vastgehouden, maar zijn er in geslaagd ongedeerd weg te komen.

„We onderzoeken de loods grondig omdat we alles op alles willen zetten om de daders te pakken”, zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. „We denken aan een actie waarbij criminelen anderen onder druk zetten door hun dierbaren te ontvoeren. De slachtoffers zelf hebben nauwelijks antecedenten bij de politie; ze kunnen een speelbal zijn in een spel van boeven onder elkaar.”

De Bredase ontvoering is een sluitstuk van een buitengewoon crimineel jaar voor West-Brabant. Nergens in Nederland vielen in 2015 zoveel geweldsdoden als in deze Brabantse regio, en geregeld zijn er bij de criminele incidenten leden van beruchte motorclubs betrokken. In oktober werd de regio opgeschrikt door een dubbele moord in een vakantiewoning in het buitengebied van Hooge Zwaluwe, waarbij de Amsterdamse No Surrender-chef Brian Dalfour een van de slachtoffers was. Opsporingsbronnen meldden toen aan deze krant dat de onderwereldoorlog van Amsterdam zich steeds meer naar het zuiden aan het verplaatsen is.

Burgemeester Paul Depla van Breda wijt het hoge aantal geweldsdoden voor een deel aan de ligging van de regio West-Brabant. „Wij zitten precies tussen België en de Randstad in. Dan merk je gewoon dat criminelen uit die regio’s afspreken om elkaar te treffen in West-Brabant, als een soort van centrale locatie.”

Georganiseerde criminaliteit is al jaren een probleem in Brabant. Om het aantal drugsgerelateerde geweldsincidenten tegen te gaan, is een Taskforce in het leven geroepen, een samenwerking van onder andere de Belastingdienst, gemeenten en politie, om de strijd aan te gaan met beroepscriminelen.

Volgens cijfers die de politie begin deze week naar buiten bracht, wordt de jaarlijkse omzet van de Brabantse wiethandel op zo’n 1 miljard euro geschat. Het zou gaan om ongeveer tussen de 5.500 en 6.800 kwekerijen die samen zo’n 340.000 kilo wiet zouden produceren. „De georganiseerde criminaliteit is in Brabant een industrietak”, zegt ook Paul Depla.

De Bredase burgemeester maakt zich zorgen,voornamelijk omdat hij merkt dat de drempel om wapens te gebruiken in zijn regio lager wordt. „We zien dat de criminelen met hun hennepplantages en drugslabs er voor zorgen dat de verspreiding van wapens hoog is. Daardoor ontstaat een cultuur waarbij men bij conflicten die wapens sneller gaat gebruiken, ook door mensen die in de kring rondom de beroepscriminelen verkeren. Dat baart ons zorgen, maar we hebben nog geen pasklaar antwoord hoe we die cultuur goed moeten aanpakken. Daar moeten we flink aan werken. Wellicht hebben we daar ondersteuning uit andere delen van Nederland voor nodig.”

Ook de ontvoering van Gino Heeren en Rien de Koning wordt door de politie voorlopig gezien als een uitvloeisel van criminele activiteiten. „Jezelf voordoen als een arrestatieteam is een typische werkwijze in de criminele wereld”, zegt woordvoerder Uytdehage. „Ontvoeringen als deze komen sowieso vaker voor dan je denkt in het criminele circuit, maar vaak komt het niet naar buiten.”

De politie blijft op volle kracht speuren naar de daders van de ontvoering. Naar aanleiding van vrijgekomen bewakingsbeelden zijn er tientallen tips binnengekomen, die al eerder leidden tot invallen in twee panden. De politie sluit niet uit dat agenten de komende tijd op basis van nieuwe tips nog een keer ergens zullen binnenvallen.