‘Omzet coffeeshops bedraagt ongeveer een miljard euro’

Gemiddeld verkopen coffeeshops jaarlijks voor zo’n 1,7 miljoen euro aan hasj en wiet.

Foto Rick Nederstigt / ANP

Nederlandse coffeeshops verkopen jaarlijks voor ongeveer één miljard euro aan hasj en wiet. Tot die conclusie kwam onderzoeksbureau Intraval zaterdag na een onderzoek in opdracht van Trouw. Volgens de onderzoekers bedraagt de gemiddelde omzet van coffeeshops ongeveer 1,7 miljoen euro per jaar. Nederland telt zo’n zeshonderd coffeeshops.

De cijfers van Intraval komen voort uit een eerder onderzoek, naar het aantal bezoekers van dertig coffeeshops. De ondervraagden werden in 2013 gevraagd naar de hoeveelheid geld die ze aan hasj en wiet hadden uitgegeven. Op basis daarvan berekende het onderzoeksbureau dat de omzet van álle coffeeshops tussen de 875 miljoen en 1,25 miljard euro moet liggen.

‘De meest betrouwbare schatting’

Volgens Trouw is het cijfer de meest betrouwbare schatting van hoeveel geld er in coffeeshops omgaat. De Belastingdienst houdt namelijk niet bij hoe hoog de omzet is: de fiscus maakt geen onderscheid tussen coffeeshops en horecagelegenheden. KRO Reporter ging in 2007 na een “voorzichtige rekensom” uit van 2 miljard euro.

Meer dan de helft de omzet verdwijnt in het illegale circuit, zo stelt directeur Wouter van Egmond van coffeeshop Xpresso in Zwijndrecht tegenover de krant. Dat komt omdat coffeeshops softdrugs wel mogen verkopen, maar de inkoop is niet legaal. De teelt van hennep valt namelijk niet onder het gedoogbeleid van de overheid.