Nieuw jaar

Hoe minder mensen zich met elkaar verbonden voelen, hoe meer ze elkaar zien als vertegenwoordiger van iets. De regent, de populist, de Gutmensch, de tokkie, de radicale moslim, de wereldvreemde elite, de onbestuurbare burger. Dat 2015 een jaar was van hoog oplopende emoties, is een open deur. Maar wat is de echte reden voor hysterie en hyperbolen? En wat is er in 2016 aan te doen, vraagt Bas Heijne. Geef de redelijkheid van de zwijgende meerderheid een krachtige stem.

Deze krant werpt een blik op de grote thema’s van het nieuwe jaar. Het lastige Nederlandse EU-voorzitterschap. De Amerikaanse presidentsverkiezingen die in klein-maar-machtig Iowa beginnen. De beproevingen van Angela Merkel en Mark Rutte. En op praktische kwesties: wat kan ik zelf doen om een vluchteling te helpen? Een beter mens worden, hoe doe ik dat? En: voor wie juichen op een EK zonder Nederland?

De zeven plagen van Europa 16-17

Iowa, illusie van tastbare democratie 18-19

Het gemis van verbondenheid 20-21

Schafft Angela das? 22

De rust is bedrieglijk voor Rutte-II 23

Een goed mens worden, hoe doe je dat? 24-25

Hoe help ik een vluchteling 26

Juichen voor de Rode Duivels 27

Gehacktjaar 2016 28

En: welke nieuwe wetten en regels kunnen we in 2016 verwachten? Culturele tips en trends. Plus: de verjaardag van Sonja Barend, de Queen, en het Reinheitsgebot.