Minder bedrijven failliet in 2015

Ondanks een aantal spraakmakende faillissementen vlak voor de jaarwisseling is het totale aantal bedrijven dat failliet ging voor het tweede jaar op rij fors gedaald.

Dat meldt de Kamer van Koophandel (KvK) over de stand van de inschrijvingen in het Handelsregister. in 2015 zijn 5.145 bedrijven failliet verklaard, ruim een kwart minder dan in het jaar daarvoor. En in 2014 daalde het aantal faillissementen al met ruim twintig procent ten opzichte van 2013.

Ook een ander cijfer van de KvK suggereert dat het beter gaat met de bedrijvigheid in Nederland. Het aantal bedrijven is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2015 stonden bijna 1,8 miljoen bedrijven ingeschreven, begin 2010 waren er nog minder dan 1,4 miljoen.

Deze groei komt bijna volledig door het toenemende aantal zzp’ers. Dat nam vorig jaar toe met zes procent tot ruim 928.000. Het aantal parttime zzp’ers, die maximaal 15 uur per week aan hun bedrijf besteden, nam toe met vier procent tot 425.000. Het mkb (2 tot 249 werknemers) en het grootbedrijf (meer dan 250 personeelsleden) zijn minimaal gegroeid.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën blijkt dat de toename onder zzp’ers gevolgen kan hebben voor de sociale zekerheid, belastingen en arbeidsverhoudingen. De helft van de zzp’ers is niet verzekerd en bouwt geen pensioen op.

Ook het aandeel 65-plussers met een onderneming neemt toe. Dat zijn er momenteel ruim 117.000, 7,9 procent van het totaal. Een verklaring is dat mensen langer doorwerken, maar het zou ook kunnen dat 65-plussers lastiger een opvolger kunnen vinden.