Meer dan de dochter van Nat ‘King’ Cole

Natalie Cole (1950-2015)

Soulzangeres

Dochter oogstte waardering op eigen merites. Zo won ze Grammy voor R&B, die eerder naar Aretha Franklin ging.

Soulzangeres Natalie Cole, die op de valreep van het oude jaar is overleden aan hartfalen in een ziekenhuis in Los Angeles, had het niet altijd makkelijk als de dochter van jazzvocalist Nat “King” Cole. Toen ze onder invloed van haar heldinnen Aretha Franklin en Janis Joplin zelf een zangcarrière begon, waren clubeigenaars ontevreden over haar keuze voor rauwe rhythm & blues in plaats van de zoete popjazz van haar wereldberoemde vader.

Pas toen ze in 1975 scoorde met de opzwepende discohit This Will Be (An Everlasting Love) kreeg Natalie Cole op eigen merites waardering. Ze won een Grammy Award als beste vrouwelijke R&B-performer, een prijs die in de voorgaande acht jaar telkens naar Aretha Franklin was gegaan. Ook haar volgende single Inseparable werd een hit. Het album Natalie werd geprezen om haar kwaliteiten als funk- en jazzzangeres. Op het hoogtepunt van haar roem viel Natalie Cole begin jaren tachtig ten prooi aan drank- en drugsverslaving.

Postuum duet met vader

Ze krabbelde op met het album Everlasting en haar succesvolle cover van Bruce Springsteens Pink Cadillac. Ook Miss You Like Crazy werd een grote hit. In 1991 nam haar carrière een nieuwe wending met Unforgettable, een postuum duet met haar in 1965 overleden vader. Bij optredens putte ze vaker uit het werk van Nat ‘King’ Cole en schoof haar repertoire op richting easy listening.

Natalie Cole, die donderdag op 65-jarige leeftijd overleed, beheerste het complete spectrum van de soul. Ze kon prachtig beheerst en zuiver zingen maar schuwde de rauwheid niet. In This Will Be met de hypnotiserende cadans van ‘You and me – yes sir-ee – eternally‘ bracht ze discodansers in extase. Met haar veelzijdig zangtalent deed ze recht aan de muzikale erfenis van vader Nat, die haar op twaalfjarige leeftijd al liet meezingen op een kerstplaat. Aan de familietraditie viel niet te ontkomen.