Man die inreed op Franse soldaten geen lid terreurgroep

Hij wilde gedood worden door soldaten die de wacht hielden bij een moskee.

Een agent doet onderzoek bij de moskee waar op Nieuwjaarsdag een man op een patrouille inreed.
Een agent doet onderzoek bij de moskee waar op Nieuwjaarsdag een man op een patrouille inreed. Foto ANP/EPA/FABRICE HEBRARD

Er zijn geen aanwijzingen dat de man die op Nieuwjaarsdag in Valence op patrouille inreed, gelieerd was aan een terreurgroep. Het lijkt erop dat de 29-jarige man van Tunesische afkomst alleen handelde. Wat het motief was, blijft nog gissen. Een woordvoerder van het OM in Valence zegt tegenover Reuters:

“Hij zou ‘Allah is groot’ hebben geroepen, wat kan wijzen op een religieus element. Toen hij werd gearresteerd, zei de man dat hij de soldaten wilde doden omdat soldaten mensen doden. Hij wilde gedood worden door soldaten.”

Bij het incident reed de man uit Lyons in op een groep militairen die de wacht hield bij een moskee in Valence, in het zuidoosten van Frankrijk. De soldaten openden het vuur op de bestuurder, die daarbij zwaargewond raakte. De dader verkeert buiten levensgevaar en is aangehouden. Een soldaat raakte lichtgewond omdat hij werd aangereden, een 72-jarige bezoeker van de moskee werd in zijn been geraakt door een verdwaalde kogel.