Een passage op 4.600 meter, maar minder zand

Veel Argentinië en een stukje Bolivia
Veel Argentinië en een stukje Bolivia

Minder beproevingen dan in de voorgaande edities, maar nog altijd de zwaarste rally ter wereld. De 38ste editie van de Dakar Rally gaat dit weekeinde van start in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

De deelnemers zullen in twee weken ruim 9.000 kilometer afleggen op een parcours dat grotendeels door Argentinië loopt en ook een stuk door Bolivia voert.

Zaterdag is de traditionele podiumpresentatie, zondag gaat de eerste etappe van start. Uit angst voor gevaarlijk weer door weerverschijnsel El Niño was Peru al uit het programma geschrapt. Eerder viel Chili weg na grote overstromingen in dat land. Het noorden van Chili speelde altijd een belangrijke rol in het parcours, sinds Dakar in 2009 naar Zuid-Amerika kwam.

Zware onderdelen zijn een passage op 4.600 meter hoogte in Bolivia en de zandduinen van Fiambala in Argentinië. Maar tot teleurstelling van veel rijders zijn er nu beduidend minder zandduinen op de route.

De honderden trucks, motoren, auto’s en quads finishen op 16 januari in de Argentijnse plaats Rosario.

Nederland is opnieuw sterk vertegenwoordigd. In 19 van de 55 trucks zit een Nederlander achter het stuur. Oud-winnaars Gerard de Rooy en Hans Stacey en voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers zijn de bekendste namen.