Meer dan 1 miljard Uber-ritten

Ondanks alle protesten van taxichauffeurs in diverse landen, zet de snelle opmars van Uber door. Wereldwijd heeft het bedrijf achter de taxi-app nu meer dan 1 miljard ritten uitgevoerd. Dat maakte de Amerikaanse onderneming, die sinds 2009 bestaat, eerder deze week bekend. De miljardste rit was er een in Londen, een van de grootste markten van het bedrijf. De mijlpaal markeert nog maar eens hoe snel het kan gaan met nieuwe digitale bedrijven. Vaak wordt Uber in een adem genoemd met huizenverhuursite Airbnb, maar die twee zijn allang niet meer de enige voorbeelden van vernieuwende bedrijven die zeer snel markt hebben veroverd. „Zulke schokken zijn te verwachten in nog veel meer branches”, zegt Annet Aris, adjunct-professor aan de Franse universiteit INSEAD. Zij wijst erop dat in veel branches sprake is van een gebrek aan transparantie over de kwaliteit van diensten. Dat gebrek aan openheid maakt het volgens haar aantrekkelijk voor nieuwe toetreders om met digitale diensten de markt open te breken. (NRC)