De verbluffende schoonheid van een hersenoperatie

De Noorse schrijver Karl Ove Knausgard is gefascineerd door het menselijk brein en besloot een hersenoperatie bij te wonen.

Een beeld uit de korte video die The New York Times maakte.

Het is alsof je op een bergtop staat en naar het landschap beneden kijkt. Glooiende heuvels, sierlijke valleien en riviertjes overal. Maar in plaats van blauwgrijs is het water paars of dieprood. En de heuvels hebben al helemaal een onwerkelijke kleur. Op een van de toppen ligt een gletsjer: de tumor.

Karl Ove Knausgard is gefascineerd door het menselijke brein. Geen enkele constructie in het heelal is zo complex en verfijnd, legt de Noorse schrijver deze week uit in The New York Times. In de hersenen ligt alles wat ons menselijk maakt opgesloten. Voor Knausgard reden om een hersenoperatie bij te wonen.

Hij zoekt contact met de Britse neurochirurg Henry Marsh, die zich specialiseert in wakkere hersenoperaties. Tijdens zo’n ingreep worden patiënten niet onder algehele narcose gebracht, maar blijven ze bij bewustzijn. Op die manier kan een chirurg direct testen of hij bij het verwijderen van de tumor niets beschadigt.

‘Voor chirurgen is de verleiding te groot’

In een lang en buitengewoon boeiend verslag vertelt Knausgard – bekend van zijn zesdelige, 3.600 pagina’s tellende autobiografie Mijn Strijd – over de ingreep:

“[Marsh] vertelde me dat neurochirurgen altijd de verleiding voelen om de hele tumor weg te halen. Maar als je te ver gaat en te veel verwijderd, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Het kan leiden tot gehele of gedeeltelijke verlamming van één kant van het lijf, het verlies van functies of verandering van persoonlijkheid.”

En zo kijkt Knausgard toe hoe Marsh en zijn team met scalpels in het brein van een patiënt snijden. “Linkerarm”, zeggen ze en houden een stimulator tegen zijn hersenen. Alsof hij een marionet is, steekt de man zijn arm omhoog.

Lees “The Terrible Beauty of Brain Surgery” bij The New York Times. (Leestijd 55 minuten, 11.300 woorden)