Dat lijstje is ergerlijk, en trouwens: kinderen houden je een spiegel voor

illustraties cyprian koscielniak

Met interesse de special #geen kind gelezen, maar het lijstje van twintig ‘argumenten’ om geen kinderen te nemen vraagt om reactie. Het artikel is vanuit vrouwelijk perspectief geschreven, maar als man (en vader van twee kinderen) voel ik me toch geroepen te reageren. Dat ‘baby's vies en saai zijn’ kan alleen zijn opgeschreven door een kinderloze journalist; het is namelijk pertinent niet waar, en journalistiek gezien nogal dun. Het lijstje wordt ergerlijk als wordt beweerd dat ‘onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zonder kinderen gelukkiger zijn’. Welk onderzoek, wanneer uitgevoerd, door wie? Dat dit argument ook niet klopt, wordt bekrachtigd door een uitspraak van hoogleraar vaderschap Renske Keizer (in Het Parool) waarin ze meldt dat wetenschappelijk bewezen is dat vaders gelukkiger zijn dan kinderloze mannen. Andere argumenten als dat je ‘constant zorgen hebt’ en ‘geen tijd meer voor jezelf’ zeggen wederom veel over de samensteller van het lijstje. Als je kinderen hebt moet je inderdaad je tijd anders indelen en ben je niet continu in staat om te doen wat je zelf wilt. Dat kan worden opgevoerd als nadeel, maar ik denk dat het voor veel mensen ook goed is om niet direct en altijd op elk gebied meteen bevredigd te worden. (...)

Het meest waardevolle aan mijn eigen kinderen vind ik trouwens de manier hoe ze mij af en toe genadeloos een spiegel kunnen voorhouden. Dat missen kinderlozen oprecht.

hoofdredacteur New Scientist