Economie

Crowdfunding in 2015: 128 miljoen opgehaald, weer een verdubbeling

Beeld iStock

Met crowdfunding is het afgelopen jaar twee keer zoveel geld opgehaald als in 2014: 128 miljoen euro, zo blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau Douw & Koren. In de twee jaren hiervoor was er ook al sprake van een verdubbeling bij deze financieringsvorm, waarbij bedrijven, artiesten of ngo’s een benodigd bedrag in kleine stukjes ophalen bij particulieren, in plaats van bij banken.

Elk jaar een verdubbeling, vooral door bedrijven die veel geld ophalen

…maar stagnatie dreigt

Toch is het afgezet tegen andere vormen van krediet niet enorm veel, 128 miljoen. En de onderzoekers zien grenzen aan de groei. Er komen steeds minder snel nieuwe websites voor crowdfunding bij, zo blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. Niet gek, want er worden steeds strengere eisen aan gesteld, vertelt onderzoeker Gijsbert Koren. “Voorheen kregen platforms nog ontheffing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), of werden ze gedoogd.” Inmiddels heeft de AFM dit regime verzwaard, en is een vergunning nodig.

Niet raar, want veel Nederlandse sites geven nog geen informatie die voor potentiële investeerders belangrijk is. Koren:

“De default rate, bijvoorbeeld, die vertelt hoeveel projecten mislukken nadat het benodigde startkapitaal binnengehaald is. Of het gemiddeld behaalde rendement via een platform.”

Met andere woorden: als donateur of investeerder heb je weinig zicht op wat er met je geld gebeurt, of wat er met eerdere investeringen is gebeurd. In Groot-Britannië houden de platforms elkaar wel aan zulke strenge eisen, aldus Koren, en daar wordt ook relatief veel meer geld opgehaald met crowdfunding. Als Nederlandse sites transparanter worden, zullen ze ook harder groeien, is zijn voorspelling.

Een van de voorspellingen van afgelopen jaar is nog niet echt van de grond gekomen: co-financiering, het idee dat ondernemers een deel van een lening bij de bank ophalen, en de rest bij de crowd. Koren:

“We zien dat banken er op zich best open voor staan, maar ze zullen ondernemers toch niet snel naar een crowdfunding-platform toe sturen.”

Dat heeft te maken met de strenge zorgplicht voor banken: als er vervolgens iets misgaat bij de crowdfund-site - die gaat failliet of er verdwijnt op een andere manier geld - dan is de bank misschien aansprakelijk.

Laatste potentiële obstakel voor 2016: de AFM wil een ‘investeerderstoets’ invoeren voor crowdfunding, zodat mensen hun geld niet in een project stoppen zonder de risico’s te kennen. Die moet al gaan gelden voor lage bedragen, vanaf een paar euro. De vrees van de onderzoekers: crowdfunding is nu een laagdrempelige manier om geld te investeren in projecten die je aanspreken, als deze investeerderstoets doorgaat is dat afgelopen. Dan moet je ook voor een tientje een tijdrovende toets doorlopen.