CBS: levensverwachting Nederlandse vrouwen stijgt

Nederlandse vrouwen bereiken met 83,3 jaren niet de verwachte ouderdom van het gemiddelde Europese meisje.

50-plussers tijdens de 50 Plus Beurs eerder dit jaar.
50-plussers tijdens de 50 Plus Beurs eerder dit jaar. Erik van 't Woud / ANP

De levensverwachting van Nederlandse vrouwen blijft achter bij de top van Europa. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De levensverwachting van pasgeboren Nederlandse meisjes bedraagt 83,3 jaren (cijfers 2014). Zij bereiken daarmee niet eens de verwachte ouderdom van het gemiddelde Europese meisje.

Dat komt vooral doordat in de meeste Europese landen de levensverwachting van vrouwen bij geboorte de afgelopen jaren sneller toenam dan in Nederland. Want dertig jaar geleden hadden Nederlandse vrouwen juist nog een van de hoogste levensverwachtingen in Europa. Inmiddels is hun levensverwachting ten opzichte van de meeste landen in Noord-, Zuid- en West-Europa achterop geraakt.

Nederlandse mannen wel vooraan in Europa

Nederlandse mannen doen het daarentegen steeds beter. Op grond van de laatste cijfers staat hun levensverwachting op een zevende plaats op de EU-meetlat, achter Italië, Spanje, Zweden, Cyprus, Luxemburg en Malta (2013).

De levensverwachting in 2014 van pasgeboren jongetjes in Nederland is 79,9 jaar, een winst van 3,6 jaar ten opzichte van 2003. Voor pasgeboren meisjes is die winst sinds 2003 maar 2,4 jaar.

Levensverwachting in Zuid-Europa het hoogst

Of we oud zullen worden of niet, hangt sterk af van ongezonde gewoonten als roken, drinken en veel eten. Dat we steeds langer leven danken we aan de toegenomen mogelijkheden op het gebied van opsporing en preventie van ziekten, de betere behandelmogelijkheden in het breedste spectrum van de gezondheidszorg.

Maar ook de plaats waar je wordt geboren is belangrijk, schrijft het CBS. In Spanje en Italië hebben pasgeboren baby’s de hoogste levensverwachting van alle EU-landen. In Letland en Litouwen is het aantal verwachte levensjaren bij geboorte het laagst. Het verschil in levensverwachting tussen deze regio’s is zelfs bijna tien jaar.

Het verschil in levensverwachting bij geboorte tussen mannen en vrouwen is de laatste jaren kleiner geworden. Halverwege de jaren tachtig was het verschil nog ruim 6,5 jaren, in 2014 nog maar 3,4 jaar. Dat het verschil in het aantal rokende mannen en rokende vrouwen kleiner is geworden, is één van de belangrijkste oorzaken van het afgenomen verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen sinds 1980.