Belgische kernreactor bij Doel stilgelegd

Het is de tweede reactor die moest worden uitgeschakeld.

De kerncentrale en molen van Doel.
De kerncentrale en molen van Doel. Foto ANP/XTRA KOEN SUYK

Een kernreactor in het Belgische Doel is zaterdagavond automatisch uitgeschakeld. De oorzaak van de stillegging van Doel 1, op twee kilometer van de grens met Nederland, is vooralsnog niet bekend. Volgens een woordvoerder tegenover het ANP is er geen sprake van gevaar voor personeel of de omgeving.

Meer problemen met kernreactoren België

Het stilleggen volgt nadat afgelopen woensdag de reactor juist weer was aangezet. Een tweede reactor, Doel 2, was vorige week ook weer opgestart. De reactor was eerder uitgeschakeld nadat er vorig jaar haarscheurtjes in de reactorvaten waren aangetroffen. Over Doel 2 zijn vooralsnog geen problemen gemeld en dat geldt ook voor Doel 4.

Een derde reactor, Doel 3, werd afgelopen week ook opnieuw in gebruik genomen, maar moest korte tijd later toch worden uitgeschakeld wegens een waterlek. Op 6 januari moet de reactor weer in gebruik worden genomen.

De kernreactoren zijn in de jaren zeventig gebouwd en de bedoeling was dat ze in 2015 na veertig jaar dienst zouden stoppen. De Belgische regering besloot echter om ze tot 2025 open te houden wegens een elektriciteitstekort.