Aanhoudingen vanwege dreiging vuurwerkshow

Het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam ging wel door, of er sprake was van een geplande aanslag is niet bekend.

Vuurwerk tijdens de Rotterdamse jaarwisseling bij de Erasmusbrug.
Vuurwerk tijdens de Rotterdamse jaarwisseling bij de Erasmusbrug. Foto Robin Utrecht / ANP

Op oudejaarsavond heeft de politie in Maastricht twee personen aangehouden vanwege een mogelijke dreiging bij het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam. Dat zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zaterdagochtend. Of de twee van plan waren een aanslag te plegen, wil het OM niet zeggen.

De melding van de dreiging werd op oudejaarsavond onderzocht en besloten werd dat het vuurwerk bij de Erasmusbrug door kon gaan.

Een woordvoerder van de politie Rotterdam meldt dat agenten na het bericht uit Limburg op oudejaarsavond wel extra maatregelen troffen. Wat die maatregelen precies inhielden, wil de woordvoerder niet zeggen, maar het AD meldt dat agenten rond de Erasmusbrug kogelwerende vesten droegen over hun uniformen. Rond 23.30 uur werden de extra maatregelen weer afgebouwd, en “gingen de gezamenlijke diensten terug naar normaal”, laat de woordvoerder van de politie weten.

Afgelast

In de Belgische hoofdstad Brussel werd het traditionele eindejaarsvuurwerk en andere festiviteiten rondom Oud en Nieuw afgelast vanwege de terreurdreiging. In de nacht van maandag op dinsdag werden twee leden van de motorclub ‘Kamikaze Riders’ opgepakt. Zij zouden tijdens Oud en Nieuw op verschillende plaatsen in Brussel aanslagen hebben willen plegen “in de stijl van Parijs”. Zij oefenden voor deze aanslagen in de Ardennen. De verdachten zijn vrijdag na verhoor weer vrijgelaten.