opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Imagoconsultant Marianne Dupont-Versprille (57, rechtsachter) werd voorjaar 1981 tezamen met zussen Christine (54, linksvoor), Henriëtte (47, linksachter), Wietske (59, midden) en Caroline (45, rechtsvoor) geportretteerd in de fotowinkel aan de Oudedijk 166 in Rotterdam.

„We maakten deze foto voor het vijfentwintigjarige huwelijk van mijn ouders. Jarenlang hing er een ander portret pontificaal in onze huiskamer: een ovaal beeld in een antieke lijst met enigszins bollend glas. Wij zussen konden behoorlijk van mening verschillen, maar over die foto waren we het volledig eens: een vréselijk beeld. Wietske en ik waren het huis al uit, maar ook wij wilden daar dolgraag een nieuw portret. We kozen een professionele fotograaf en onze leukste kleding: Wietske had haar feestkleding al aan. Het resultaat lieten we op canvas drukken. Dat was helemaal hip. Op het feest zongen we een lied. Voor het effect zaten we in deze foto-opstelling. De man van Wietske en het vriendje van Christine en van mij overhandigden het cadeau. Mijn ouders waren er blij mee. Tenminste, die vreselijke ovale foto verhuisde naar vaders studeerkamer en deze kwam in de gang te hangen.

Maar kort daarna hoorden ze dat de foto ook in de fotowinkeletalage stond. De fotograaf had dit ongevraagd gedaan. Mijn moeder ging langs met het dringend verzoek de foto te verwijderen. Hun dochters hoorden niet op een publieke plaats te hangen. De foto was privé. Terugkijkend is het als tijdsbeeld geslaagd, maar ook in de diversiteit van de zussen. Ik herken duidelijk mijn eigen, enigszins teruggetrokken houding. En mijn zussen worden ook goed getroffen. Vijf portretten in één foto, dat is knap. Die oude, ovale foto is trouwens op een goede dag zomaar van de muur gevallen door een wonderlijke windvlaag.”