Gelukkig nieuwjaar, Graaf Tel!

Ken je Graaf Tel uit Sesamstraat? In het Engels klinkt zijn naam nog veel mooier: Count von Count. In die taal betekent ‘count’ graaf én tellen.

De graaf lijkt een beetje op vampierkoning Dracula. Hij draagt dezelfde wijde zwarte fladdermantel en heeft net zulke puntoren en lange hoektanden. Maar Graaf Tel is niet bloeddorstig, en trouwens ook verder stukken vriendelijker.

Wel deelt hij iets anders met veel vampiers. Als de graaf iets ziet wat je kunt tellen, dan moet hij dat tellen. Het begon met zijn vingers, tenen, oren en neus, en sindsdien telt hij alles wat los en vast zit.

Aan die stoornis (‘aritmie’) lijden ook de vampiers in oude volksverhalen. Zulke verhalen raden daarom aan om rijst voor een naderende vampier te strooien. Terwijl de monsterlijke bloedzuiger telt en telt, kun jij dan intussen de benen nemen.

Tegen de aardige graaf Tel zijn zulke maatregelen niet nodig. Zijn tellen is hooguit irritant voor de andere bewoners van Sesamstraat.

Wat zou de graaf vinden van de driehoek hiernaast? In elke rij zit een balletje meer. In de eerste twee rijen zitten dus 1+2=3 balletjes. Als je drie rijen telt heb je 1+2+3=6 balletjes, na vier rijen heb je er 10 en na , zeg, acht rijen 1+2+3+4+5+6+7+8=36.

De getallen 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36 en zo verder, heten driehoeksgetallen. En maak je zo’n driehoek met 63 rijen, dan vind je het driehoeksgetal: 2016. Dat is het jaar dat nu net is begonnen dus. Je had de graaf lekker bezig kunnen houden met een nieuwjaarskaart met zo’n balletjesdriehoek!