Van der Laan: elke gemeente moet vluchtelingen opvangen

Burgemeester van Amsterdam vindt dat we voor lief moeten nemen dat kleinschalige opvang meer kost.

Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Scheepvaartmuseum.
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Scheepvaartmuseum. Remko de Waal / ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vindt dat elke gemeente in ons land vluchtelingen moet opvangen. Daarvoor is “een stevige nationale aanpak” nodig. Dat zei hij vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Amsterdam in het Scheepvaartmuseum.

“Omdat de opvang van vijfhonderd vluchtelingen een dorp van duizend inwoners helemaal verandert of zelfs ontwricht, moeten we vluchtelingen zoveel mogelijk verspreiden. Niet alleen over álle Europese landen, maar ook over álle Nederlandse gemeenten.”

Daarbij moeten we volgens de burgemeester “voor lief nemen” dat kleinschalige opvang meer kost, meldt persbureau ANP.

“Want geld is niet ons grootste probleem. Kleinschaligheid verlicht de lasten voor de omliggende scholen, huizen, banen en zorg en dus voor omwonenden.”

‘Opvang lijkt soms meer op het leuren met vluchtelingen’

Opvang moet tijdelijk kunnen zijn en er moet waar nodig kunnen worden gerouleerd, stelt Van der Laan. Hij noemde de opvang van de ontheemden het grootste probleem waar we op dit moment mee worden geconfronteerd.

“Nationaal lijkt de opvang van vluchtelingen soms meer op het leuren met vluchtelingen.”

Ook vindt hij dat we in Nederland “niet echt in gesprek zijn” met elkaar.

“Een raadsvergadering verstoren in Purmerend. Stenen gooien in Steenbergen. Een gemeentehuis bestormen in Geldermalsen. Het is op geen enkele manier goed te praten en het moet altijd worden veroordeeld. Maar daarmee ben je er niet. Je moet je ook afvragen: waaróm raken burgers zo van hun pad? Omdat er nog geen perspectief is op een oplossing, wat mensen onzeker en dus eerder boos maakt.”

Amsterdam biedt momenteel zelf opvang aan 1500 vluchtelingen. Met de nieuwe aanpak is de hoofdstad bereid dat “ruimhartig” uit te breiden. Voor de nieuwjaarsreceptie waren vijfhonderd vrijwilligers uitgenodigd die hebben geholpen met de opvang van vluchtelingen.