Stations München weer open na terreurdreiging IS

Na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst sloot de politie onder andere het centraal station een uur voor middernacht.

Politie bij het centraal station in München.
Politie bij het centraal station in München. Foto Sven Hoppe / EPA

In de nieuwjaarsnacht zijn in München uit voorzorg twee treinstations een paar uur gesloten geweest. Dat gebeurde nadat een niet nader genoemde inlichtingendienst van een bondgenoot van Duitsland had gezegd dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) zelfmoordaanslagen wilde plegen. Dat zei de Duitse minister Joachim Hermann van Binnenlandse Zaken, schrijft Reuters. Volgens Duitse media kwam de tip uit Frankrijk.

De stations sloten een uur voor middernacht en gingen weer open nadat de Duitse autoriteiten niet konden vaststellen dat de dreiging concreet was. Volgens politiechef Hubert Andrae van München zou Duitsland verteld zijn dat er vijf tot zeven zelfmoordterroristen aanslagen zouden hebben willen plegen op het centraal station van München en het station Pasing.

Andrae vond de beslissing de stations te sluiten gerechtvaardigd, zei hij volgens Reuters op een persconferentie:

“We kunnen geen onnodige risico’s nemen als we te maken hebben met zo’n concrete dreiging, concrete locaties en een concreet tijdstip.”

In Brussel werd voor de jaarwisseling ook gewaarschuwd voor een aanslag. In totaal acht verdachten werden in verband daarmee opgepakt. Het geplande nieuwjaarsvuurwerk ging niet door. In Amerika hield de FBI een man aan die een aanslag zou voorbereiden op een restaurant in Rochester in de staat New York.